Prefekt politseinike peksmisest: olukord saadi kiiresti kontrolli alla

Risto Berendson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna prefekt Tarmo Kohv.
Lõuna prefekt Tarmo Kohv. Foto: Margus Ansu

Viljandis oktoobri lõpus toimunud politseinike peksmist Postimehele kommenteerinud Lõuna prefekti Tarmo Kohvi väitel on tegemist suure anomaaliaga, mida pole kunagi võimalik ennetada.

«Viljandi on kuritegelikus statistikas olnud aastaid heas mõttes esirinnas. Selles mõttes on seal valves olevad viis politseinikku – kaks patrulli ja välijuht – täiesti piisav ressurss. Tavaliselt on sellest kõikideks töödeks piisanud, kuid anomaaliate vastu pole meist keegi kaitstud,» selgitas prefekt Tarmo Kohv politseinike peksmise tunnistajaks olnud kirjanik Ülo Russaku kõhklusi, kas riik end sisejulgeoleku poolelt liiga õhukeseks pole reforminud.

Prefekti väitel on olukorra tunnistajatele jäänud kõrvalt vaadates ilmselt ekslik mulje, et politseinike peksmine Viljandis kestis tund aega. «Ma usun, et selles hinnangus on sees veidi emotsioone. Esimesed lisajõud jõudsid kohapeale kahekümne minutiga,» ütles prefekt.

Kohvi sõnul olid need Viljandi linnas elavad politseinikud, kes tulid tööle vabast ajast, kui said teate toimuvast peksmisest. «Neid inimesi oli kokku umbes 15 ja lisajõudude kohale jõudes mingit peksmist enam ei toimunud,» ütles Kohv.

Prefekti sõnul oli see, et märatsejad ja peksjad otsustati kinni võtta alles umbes tunni aja pärast, kui Tartust oli kohale jõudnud kiirreageerimisüksus, taktikaline otsus. «Enne seda monitooriti olukorda ja kui vajadus kiiremaks sekkumiseks tekkinuks, siis seda ka tehtuks,» rääkis Kohv.

«Kui olukord oli lisajõudude saabudes juba politsei kontrolli all, siis oli peaküsimus, kuidas see situatsioon võimalikult korralikult lahendada. Sest väidetavaid korrarikkujaid oli tavalisest rohkem.»

Kohvi sõnul tundub Viljandis toimunud konflikt ehk politseinike peksmise juhtum talle siiani otsekui uskumatu loona. «See oli ju otsene rünnak riigi vastu,» ütles Kohv.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles