Elatustaseme tõus on muutnud Eesti aina atraktiivsemaks sisseränderiigiks (4)

Vilja Kiisler
, erikorrespondent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sisserändajate arv ületab väljarändajate oma.
Sisserändajate arv ületab väljarändajate oma. Foto: Pm

2015. aasta oli see murdepunkt, mil Eestisse hakkas saabuma rohkem kui inimesi, kui siit lahkus, selgub arenguseire keskuse ja Praxise värskest uuringust.

Kuni 2015. aastani oli Eesti negatiivse rändesaldoga riik, mis tähendas, et Eestist rändas välja rohkem inimesi, kui siia saabus, näitab uuring. Alates 2015. aastast muutus rändesaldo positiivseks, mis tähendab, et sisserändajate arv ületab väljarändajate oma (vt joonist).

Siiski pole kõik nii lihtne, kui esmapilgul paistab. Nimelt on tegemist registripõhise rändesaldoga, mis ei arvesta registreerimata rännet. Kui eeldada, et väljarände registreerimine ei ole 2000. aastate esimese kümnendiga võrreldes paranenud ning umbkaudu 30 protsenti väljarändest on ikka registreerimata, siis oleks rändesaldo päriselt hoopis mõnesaja inimesega negatiivne. Samas peavad uuringu autorid võimalikuks, et rändejuhtumite registreerimine on paranenud, ning see tähendab, et rändesaldo on positiivne.

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles