Mihkelson: majanduslangus võib tuua uue tõsise konflikti

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tank Gruusias. Marko Mihkelson ennustab, et majanduslangus võib tekitada uuel aastal uusi pingekoldeid.
Tank Gruusias. Marko Mihkelson ennustab, et majanduslangus võib tekitada uuel aastal uusi pingekoldeid. Foto: AFP / Scanpix

Riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjoni esimehe Marko Mihkelsoni hinnangul võib majanduslangus viia mõne tõsise riikidevahelise konflikti tekkeni.


«Just finantsraputused mõjutasid selle aasta teisel poolel eriti rahvusvahelist elu ning hakkavad veelgi enam mõju avaldama tuleval aastal,» kirjutas Mihkelson enda blogis.

«Ei tahaks küll ennustada, kuid algav majanduslangus võib kaasa tuua mõne päris tõsise regionaalse või isegi kaugemale ulatuva konflikti. Seetõttu tuleb 2009. aasta maailmale ja paraku ka Eestile tõenäoliselt alanud sajandi üks keerulisemaid.»

Mihkelson koostas ka pingerea tänavustest maailma tähtsamatest sündmustest, mille esikohale paigutas globaalsest finantskriisist väljakasvava majanduslanguse.

Aasta persooniks valis ta USA vastvalitud presidendi Barack Obama. «Tema komeet on veel teel orbiidile, kuid ega kaua pole jäänud tõehetke saabumiseni. 20. jaanuaril on Obama juba täiel määral USA poliitika eest vastutav.»

Marko Mihkelsoni TOP-10 maailmasündmust 2008. aastast:

1. Globaalne finantskriis ning nafta hinna kiire langus
2. USA presidendivalimised
3. Võimuvangerdused Venemaal
4. Venemaa katse kõrvaldada Gruusia valitsus
5. Kosovo iseseisvuse väljakuulutamine

6. Terrorirünnak Mumbais, millele järgnes pingekasv India ja Pakistani suhetes
7. Euroopa Liidu edu energialeppe alal, kuid ebaedu sisereformi läbiviimisel
8. NATO võimetus kokku leppida Gruusia ja Ukraina lõimimises
9. Iisraeli rünnak Hamasi vastu Gazas
10. Piraatide tegevus Adeni lahes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles