Tsahkna: miks mitte teha suurperede väärtustamise kampaaniaid?

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Tsahkna
Margus Tsahkna Foto: Valimised

Riigikogu sotsiaalkomisjoni esimees Margus Tsahkna ütles, et kui on olemas konkreetne sõnum, siis võiks nii ulatuslikke kampaaniaid nagu «Erinevus rikastab» korraldada ka lasterikaste perede toetuseks.

Tallinna Ülikooli õppejõud Avo-Rein Tereping kirjutas kolmapäevases Postimehes, et riik võiks teha suuri kampaaniaid ka lasterikaste perede väärtustamiseks.

Tereping küsis oma artiklis, kus on iibeteemalised konverentsid, tulised diskussioonid, veebilehed, plakatikampaaniad? Meil on võimas «Erinevus rikastab» kampaania, samas kui iibeteema on riigi jätkusuutlikuse seisukohalt kaugelt kriitilisem.

«Ma ei ole kindel, kas selline kampaania homofoobide suhtumist muudab ja kas see aitas sallivusele kaasa,» lausus Tsahkna «Erinevus rikastab» kampaania kohta. «Aga selle suhtumise kujundamiseks, et palju lapsi on väärtus – miks mitte teha ka selline kampaania? See on Eesti riigile oluliselt tähtsam küsimus.»

«Arvan, et üleskutse sellest rohkem avalikult rääkida ja võibolla mõelda mingeid kampaaniaid, on positiivne,» lisas Tsahkna. «Need pered, kel on kolm või enam last, elavad selgelt vaesusriskis ja isegi vaesuses. Teine oluline rühm, kellest räägitakse vähe, on üksi last kasvatavad perekonnad. Isegi, kui inimene töötab, elavad nad tegelikult vaesuses ja see puudutab otseselt lapse arengut, tema võimalusi ja seda, millise panuse ta tulevikus ühiskonnale annab.»

Samas möönis ta, et kampaaniad nõuavad raha. «Niisama pole mõtet plakateid üles riputada, peab olema mingisugune konkreetne sõnum,» lisas ta, märkides, et pigem on tähtsad konkreetsed sammud.

«Nendel teemadel tuleb rääkida rohkem ja konkreetsemalt,» ütles Tsahkna. «Sotsiaalkomisjonis on need teemad võetud arutluse alla ja me kavatseme tulevikus kindlasti kõvema häälega rääkida.»

Tsahnka tõi tähtsa teemana, mis tuleb riigikokku, välja vanemapensioni, mis on seotud laste kasvatamise väärtustamisega. «Selle arutelu käigus tuleb kindlasti ühiskonnas laine,» sõnas Tsahkna.

«Oleme täna väga tõsiselt riigi poolt toetanud laste sünde, aga oluline on see, et suudaksime need lapsed üles kasvatada,» rääkis ta lisades, et tegelema peab inimvara küsimusega. «Meil kasvavad lapsed peredes, kellest me ei tea enne mitte midagi, kui olukord on väga halb.»

Tereping tõi oma artiklis välja, et lasterikaste perede väärtustamiseks võiksid riigikogu liikmed osa oma kuluhüvitisest kulutada kohtumistele lasterikaste peredega.

«Ma arvan, et riigikogu liikmed on kindlasti kohtunud lasterikaste peredega, aga ma kardan, et see ei pruugi uudistekünnist ületada,» vastas Tsahkna.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles