Tarandi asemel võib Euroopa Parlamenti saada Savisaar (7)

Kadi Raal
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Tarand ja Edgar Savisaar seitse aastat tagasi Eesti iseseisvuse taastamise 20. aastapäeva pidustustel.
Indrek Tarand ja Edgar Savisaar seitse aastat tagasi Eesti iseseisvuse taastamise 20. aastapäeva pidustustel. Foto: Toomas Huik / PM/SCANPIX BALTICS / Scanpix

Juhul kui valimistel riigikokku pürgiv Indrek Tarand valituks osutub ja Toompeale tööle läheb, võib tema asendusliikmeks Euroopa Parlamendis saada Edgar Savisaar. 

Reedel teatas europarlamendi liige Indrek Tarand, et kandideerib Sotsiaaldemokraatliku Erakonna nimekirjas Pärnumaa esinumbrina kevadel riigikokku. Kui neli aastat tagasi üksikkandidaadina europarlamenti kandideerinud Tarand osutub kevadel riigikokku valituks ja loobub oma senisest tööst, võib temast tühjaks jäänud koha omale saada hoopis Edgar Saviaar. 

Nimelt näeb Euroopa Parlamendi valimiste kord ette, et ametiaja jooksul vabaks jäänud kohad täidetakse vastavalt kogutud häälte arvule sama erakonna nimekirjas valimata jäänud liikmetega. Ent kui asendamist vajav liige kandideeris üksikkandidaadina, saab tema koha esimesena mandaadist ilma jäänud erakond või üksikkandidaat. 2014. aasta Euroopa Parlamendi valimistel oli selleks Keskkerakond. 

Toona sai Keskerakonna nimekirjas suurima toetuse Yana Toom (25 251 häält). Kuna see tulemus aitas Toomi europarlamenti, pääseb Tarandist tühjaks jäävale kohale Keskerakonna nimekirjas teise tulemuse teinud Savisaar, kes kogus valimistel 18 516 häält. 

Kui kodumaal kohtualune Savisaar otsustaks Tarandi asendusliikmeks minna, laieneks talle teiste europarlamendi saadikute õiguste seas ka immuniteet. Seda võib kaotada siis, kui liikmesriigi õigusorgan palub saadikult immuniteedi ära võtta, kuid sel juhul otsustab Euroopa Parlamendi õiguskomisjon, kas taotlus täita või tagasi lükata ning küsimus läheb järgmisele täiskogu istungile arutlusele ja hääletusele.

Riigikogu valimised toimuvad 3. märtsil 2019. Paar kuud pärast seda, 23.–26. mail 2019 valitakse Euroopa Parlamenti. 

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles