Andres Anvelt lubaks sisserännet valdkondade kaupa

Vilja Kiisler
, erikorrespondent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siseminister Andres Anvelt.
Siseminister Andres Anvelt. Foto: Erik Prozes / Postimees

Siseminister Andres Anvelti (SDE) hinnangul leevendaks tööjõuturu muresid selline lahendus, et ametiühingud ja tööandjad lepivad omavahel kokku sektoripõhises keskmises palgas ja sektoripõhistes kvootides.

Anvelti hinnangul tuleb igasuguse võõrtööjõu kaasamist muutva poliitika puhul esmajärjekorras kaaluda, kuidas see mõjutab meie oma inimeste positsioone tööturul, palkade dünaamikat ja hõivatust. «Esmalt tuleb rahuldada just sisese tööjõuturu vajadusi, ja kui sellest ei piisa, siis vaadata väljapoole,» ütles ta. Anvelt tunnistab, et praegune sisserändekvoot on paindlikkusest kaugel.

Kaubandus-tööstuskoja juhi Mait Paltsi hinnangul on valitsuse jäikus kvoodi küsimuses seotud ühiskonna hoiakutega ning poliitikute hirmuga astuda samme, mis lubaksid välistööjõudu rohkem sisse tuua. «Samuti ei soovita harida valijat mõistma, et tööjõupuudusest tulenevad probleemid takistavad otseselt Eesti arengut tervikuna.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles