Minister: koondamine haigekassas pole oluline reform

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tervise- ja tööminister Riina Sikkut.
Tervise- ja tööminister Riina Sikkut. Foto: Eero Vabamägi

Haigekassa keskastme juhtide koondamisplaan ja töö ümber korraldamine on igati loomulik, leiab töö- ja terviseminister Riina Sikkut. Ta lisas, et haigekassa nõukogu hinnangul on keskastmete juhtide vähenemine positiivne muutus.

«Ei ole olemas mingit optimaalset arvu, kui palju peab olema (haigekassas - toim) keskastme ja kui palju tippjuhte,» ütles haigekassa nõukogu esimees, terviseminister Riina Sikkut.

Ta lisas, et vana haigekassa struktuur oligi liiga keeruline ja on igati loomulik, et uus juht Rain Laane korraldab asutuse tööd ringi. «Rain Laane tutvustas haigekassa nõukogus muudatust ja oma plaane ning mingit poleemikat see ei tekitanud. Pigem nähti keskastmejuhtide arvu vähenemist positiivsena, sest nüüd on selge ülesandega suhteliselt sarnase suurusega osakonnad,» ütles Sikkut.

Kuna uus haigekassa juht soovib senisest enam panustada digiteenustele, siis on ministri sõnul loomulik, et juhatusse lisandub selle teemaga tegelev liige ning tema tööd toetav struktuur.

Loomulik asjade käik

Ta lisas, et sellised muudatused on organisatsioonides loomulikud ja neid tehakse ka ministeeriumides. «Kui mingi teema muutub oluliseks, siis tegeleb sellega rohkem inimesi. Ka sotsiaalministeeriumis on asekantsleri kohti juurde loodud ja osakondi kokku pandud,» ütles ta.

Töö- ja terviseminister sõnul pole haigekassa sisemine töökorralduse muutmine oluline muudatus. «Universaalne ravikindlustus, tervisekeskuste ja haiglavõrgu ümberkujundamine, need on sisulised reformid, mitte haigekassa struktuurimuudatus,» toonitas ta.

Ministri sõnul on viimase 15 aasta jooksul haigekassa töötajate arv märgatavalt vähenenud tänu elektroonilisele asjaajamisele. «Vanasti oli hästi palju paberil asjaajamist – haigushüvitised, retseptid, klienditeenindus suhtles otse inimestega – see kõik on muutunud elektrooniliseks ja on võimaldanud organisatsiooni ümber korraldada,» sõnas ta.

Lähiajal hakatakse nii mõnelegi haigekassa juhtivtöötajale õpetama, kuidas koostada CVd, sest alates 1. oktoobrist neile tööd ei jagu. Kui praegu on haigekassas 217 ametikohta ja 35 osakonna- või talituse juhti, siis 1. oktoobrist alates on tööd 20 juhile, sest üks juhtimistasand kaob ära. Uue struktuuri järgi peaks haigekassas olema 200 ametikohta, aga oktoobri alguses on ilmselt tööl isegi vähem inimesi, sest loodavatesse innovatsiooni- ja analüüsiosakonda alles hakatakse inimesi otsima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles