Haigekassas läheb lahti koondamine (6)

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haigekassa juhatuse esimehe Rain Laanele meeldivad talle nö lamedad organisatsioonid, kus on vähem juhte.
Haigekassa juhatuse esimehe Rain Laanele meeldivad talle nö lamedad organisatsioonid, kus on vähem juhte. Foto: Konstantin Sednev

Lähiajal hakatakse nii mõnelegi haigekassa juhtivtöötajale õpetama, kuidas koostada CVd, sest alates 1. oktoobrist neile tööd ei jagu.

«Mulle meeldivad organisatsioonid, kus on vähem juhte,» ütles haigekassa juht Rain Laane, kes eelmise nädala neljapäeval tutvustas oma töötajatele haigekassa uut struktuuri, kus jääb märgatavalt vähemaks keskastmejuhtide ametikohti.

Kui praegu on haigekassas 217 ametikohta ja 35 osakonna- või talituse juhti, siis 1. oktoobrist alates on tööd 20 juhile, sest üks juhtimistasand kaob ära.

Haigekassa juhi sõnul päris ootamatult koondamine kellelegi tulema ei peaks, sest uuest struktuurist on räägitud alates kevadest. «Kindlasti mõnel inimesel on ootused ja lootused suuremad,» möönis ta. Osa seniseid juhte saavad võimaluse jätkata tööd haigekassas, aga on ka neid, kellel tuleb endale leida uus amet.

Laane lubab, et aidatakse kõiki neid, kel tuleb haigekassast lahkuda. «Nõustame neid alates sellest, milline on Eesti seadusandlus ja millised on töötukassa pakkumised, aga õpetame CVd koostama, sest paljud pole pidanud ammu seda tegema või ei ole neil Linkedini profiili, aga tänapäeva töökuulutused on elektroonilised,» sõnas Laane.

Kui vaja, siis on haigekassa valmis pakkuma ka psühholoogilist nõustamist. Kui palju koondamisteateid välja tuleb jagada, Laane sõnul pole võimalik hetkel öelda, sest osa inimesi leiab uue ameti sees. «Päris kümme protsenti see number pole, aga sinna lähedale,» ütles ta.

«Minu soov oleks koondamisteateid välja jagada võimalikult vähe, sest iga kogemusega inimene on tööjõupuuduse ajal hinnas,» lisas Laane.

Pikalt plaanitud muudatus

Uue struktuuri järgi peaks haigekassas olema 200 ametikohta, aga oktoobri alguses on ilmselt tööl isegi vähem inimesi, sest loodavatesse innovatsiooni- ja analüüsiosakonda alles hakatakse inimesi otsima.

Laane ei välista võimalust, et näiteks tervishoiuanalüütikuid tuleb hakata palkama mujalt, sest Eestis selliseid spetsialiste lihtsalt napib. Samas möönis ta, et see võib osutuda keeruliseks. «Me anname endale aru, et Eesti keskmise palgaga häid analüütikuid ei osta,» lisas ta.

Suvel sattus Laane pahameeletormi alla, kui sai teatavaks, et haigekassast peaks saama tervisekassa. Laane sõnul oleks nimevahetus toimuma alles aastate pärast, kui suured muudatused haigekassa töös oleksid olnud tehtud. Just nii valmistus oma nimemuudatuseks töötukassa. «Ma ise arvasin, et nimevahetus on kolmeaastane teekond,» selgitas ta.

Kuna töötukassa oli oma nimevahetuse-eelsed reformid juba ära teinud, siis pakuti sotsiaalministeeriumist välja, et võiks töötukassa nime muutvasse eelnõusse lisada ka haigekassa. Et sellega kaasnev ja  kiiresti välja öeldud summa nii palju pahameelt tekitas, tuli Laanele üllatusena.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles