Eesti kohtunikud on talunud hullemat kui Serena Williamsi ninatark loeng

Priit Pullerits
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Käed käivad ja suu ka: korvpallikohtunik Rain Peerandi (vasakul) talitsemas aastatetaguses Balti korvpalliliiga kohtumises Tartu Ülikooli ja KK Baltai mängus leedukate peatreenerit.
Käed käivad ja suu ka: korvpallikohtunik Rain Peerandi (vasakul) talitsemas aastatetaguses Balti korvpalliliiga kohtumises Tartu Ülikooli ja KK Baltai mängus leedukate peatreenerit. Foto: Margus Ansu

Nädal tagasi šokeeris maailma tennise superstaar Serena Williams, kes tegi oma suuvärgiga pihuks ja põrmuks lugupeetud pukikohtuniku. Eesti spordikohtunikud tunnistavad, et nende karjääris on juhtunud palju hullematki.

Kui Serena Williams oleks jalgpallur, mitte tennisist, siis sellise tiraadiga, millega ta kostitas nädala eest USA lahtiste finaalis pukikohtunikku Carlos Ramost, nimetades teda vargaks ja valetajaks, poleks ta nii kergelt, kõigest geimikaotusega pääsenud. Jalgpallis oleks ta kohtuniku sellise valjuhäälse solvamise eest saanud punase kaardi ja platsilt minema löödud, lausub Eesti nimekaim jalgpallikohtunik Kristo Tohver.

Tohver sattus USA tennisestaari Williamsi sõnavalinguga ligilähedasse olukorda seitse aastat tagasi Cardiffis, kus Walesi jalgpallikoondis võõrustas sõpruskohtumises Austraaliat. Kodumeeskonna kõvemaid nimesid oli ründaja Craig Bellamy, kes on tuntud oma ropu suuvärgi poolest. Kui ühes mänguolukorras vilistas Tohver Bellamyle vea, polnud too sellega nõus ning valas vilemehe sõimuga üle. Reeglite järgi võinuks Tohver näidata talle punast kaarti, aga kuna sõimu kuulis ainult tema – erinevalt Williamsi soolost, mis jõudis mikrofonide võimendatuna üle maailma –, piirdus Tohver kollase kaardi näitamise ehk hoiatusega.

Kuid lugu sellega ei lõppenud. Veidi hiljem, kui Bellamy väljakul Tohverist mööda jooksis, sisistas ta: «You shit.» («Oled sitt.») Aga Tohver, FIFA kategooria kohtunik, jättis reageerimata. Sest kuidas sa tõestad seda, mida keegi teine ei kuulnud ega näinud, põhjendab ta.

Williamsi tekitatud skandaali valguses uuris Arter, milliseid verbaalseid, aga ka füüsilisi rünnakuid on pidanud taluma Eesti spordikohtunikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles