President Kaljulaid Porošenkole: Ukraina peab näitama konkreetseid samme reformide elluviimisel (2)

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kersti Kaljulaid ja Petro Porošenko
Kersti Kaljulaid ja Petro Porošenko Foto: Presidendi kantselei

Ukrainas töövisiidil viibiv president Kersti Kaljulaid kohtus täna oma Ukraina kolleegi Petro Porošenkoga.

Peamiste teemadena arutasid riigipead olukorda Ida-Ukrainas ning reforme, mida Ukraina on ellu viimas.

Kaljulaidi sõnul jälgib Eesti väga tähelepanelikult pingutusi, mida Ukraina teeb muutumaks euroopalikuks avatud ühiskonnaks. Eesti president ütles, et Ukraina peab astuma konkreetseid samme, mis näitavad, et muutused ka tegelikult toimuvad.

«Neid samme pole vaja meile või Euroopa Liidule, neid samme on vaja Ukraina riigile ning inimestele,» rääkis president Kaljulaid pärast kohtumist president Porošenkoga. «Korruptsioonikohtu loomine on üks neist ning loodame, et see kohus hakkab ka edukalt tööle. Samas on välisinvestorite huvide kaitse Ukrainas endiselt nõrk ning see pidurdab Ukraina majanduse arengut.» 

Olukorrast Ida-Ukrainas rääkides tõdeti, et suuri muutusi võrreldes kevadega, kui president Kaljulaid rindejoont külastas, toimunud pole. «Meie hoiame Venemaa poolt toetatud sõda Ida-Ukrainas ning Krimmi poolsaare okupeerimist jätkuvalt rahvusvahelise tähelepanu fookuses. Euroopa ei tohi sellest väsida, anda alla põhimõtetes ega naasta suhetes agressoriga tavapäraste suhete juurde,» ütles Vabariigi President.  

Kaljulaid on täna ja homme töövisiidil Ukrainas. Täna kohtus riigipea lisaks president Porošenkole veel opositsiooni esindajate Julia Tõmoshenko ja Vjatšeslav Vakartšukiga ning avas Eestist pärit loomekeskuse LIFT99 Kiievi kontori, kus kohtus ka Ukraina edukamate idufirmade esindajatega. Õhtul osaleb president Kaljulaid Yalta European Strategy konverentsil (YES), kus vestleb Tony Blairiga digiühiskonna teemadel ning Carl Bildti modereeritud arutelul Ukraina õigusriigi ja korruptsioonivastase võitluse teemadel. 

Homme osaleb riigipea Dnipros World Cleanup Day koristustalgutel, kohtub sealsete linnajuhtidega ning külastab Terrorismivastase Operatsiooni muuseumi ja Eesti investeeringutel põhinevat Elme Messer Gaasi tehast.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles