Etioopia ja Eritrea allkirjastasid rahulepet toetava kokkuleppe

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eritrea president Isaias Afwerki (paremal) ja Etioopia peaminister Abiy Ahmed.
Eritrea president Isaias Afwerki (paremal) ja Etioopia peaminister Abiy Ahmed. Foto: TIKSA NEGERI / REUTERS / Scanpix

Etioopia ja Eritrea allkirjastasid pühapäeval Saudi Araabias kokkuleppe, mis tugevdab ajaloolist rahulepet kahe Aafrika Sarve riigi vahel, ütlesid ametnikud.

Võimud ei avaldanud Jeddah´s allkirjastatud kokkuleppe üksikasju, kuid Saudi valitsusele lähedal seisvad allikad ütlesid, et see aitab tugevdada Etioopia ja Eritrea suhteid.

Allkirjastamistseremoonial osalesid Saudi kuningas Salman, tema poeg kroonprints Mohammad bin Salman ning ÜRO peasekretär António Guterres.

«Täna Jeddahs allkirjastatud rahulepe Etioopia ja Eritrea vahel on ajalooline sündmus, mis annab panuse julgeoleku ja stabiilsuse tugevdamisse piirkonnas,» ütles Saudi välisminister Adel al-Jubeir Twitteirs.

Etioopia peaminister Abij Ahmed ja Eritrea president Isaias Afwerki allkirjastasid juulis rahupakti, mis lõpetas 1998. aastast kestva sõjaseisukorra kahe riigi vahel. Sellele on järgnenud saatkondade taasavamine kahe riigi pealinnades ning majandussidemete taastamine.

Möödunud teisipäeval avati kahe riigi vahel esimest korda 20 aasta jooksul kaks piiripunkti.

Etioopia ja Eritrea suhted on olnud jäised alates 1998.-2000. aasta piirisõjast, milles hukkus umbes 80 000 inimest. Vaen süvenes veelgi, kui Etioopia keeldus loovutamast Eritreale 2002. aasta kokkuleppe järgi kuuluvat territooriumi. ÜRO toetatud piirikomisjon otsustas toona, kuidas jagatakse ära piirisõjast tingitud vaidlusalused alad.

ÜRO otsus annab Eritreale suured alad kahe riigi piiril, muuhulgas tänaseni Etioopia okupatsiooni alla oleva Badme linna.

Sula Etioopia ja Eritrea suhetes sai alguse juunis, kui Etioopia uus peaminister Abij Ahmed teatas, et Etioopia täidab ÜRO otsuse, mida ta on 16 aastat ignoreerinud, ja annab Eritreale tagasi vaidlusalused alad, teiste seas Badme.

Etioopia ja Eritrea suhete normaliseerimist aitasid vahendada Saudi Araabia ja Araabia Ühendemiraadid.

Eritrea on viimastel aastatel tugevdanud mõlema riigiga suhteid ning AÜE on väidetavalt ehitanud Eritrea lõunaosas asuvasse strateegilise asukohaga Assabi sadamalinna sõjaväebaasi, mida ta kasutab operatsioonide läbiviimiseks kodusõjas Jeemenis.

Saudi Araabial ja AÜE-l on tihedad sidemed ka Etioopiaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles