Reformierakonna haridusalgatus puudutab otseselt umbes 1200 last

Ainar Ruussaar
, erikorrespondent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PRN01:LIBATSE LASTEAED - ALGKOOL,KEELE
PRN01:LIBATSE LASTEAED - ALGKOOL,KEELE Foto: ANTS LIIGUS / PRNPM/EMF

Reformierakonna üks valimiseelseid algatusi alustada eelkoolihariduse andmist juba kuuendast eluaastast puudutab otseselt umbes 1200 last, kuna nii palju on Eestis selles vanuses lapsi, kes ei käi koolis või lasteaias.

Statistikaameti andmetel elab Eestis umbes 15 000 kuueaastast last. Haridus- ja teadusministeeriumi kommunikatsioonijuht ütles Postimehele, et 2017. aastal käis lasteaias või koolis 92 protsenti kuueaastastest poistest ja tüdrukutest. Neid kaheksa protsenti lastest, kes ei käi enne kohustuslikku esimese klassi minekut lasteaias või koolis, on statistika järgi umbes 1200.

Septembri alguses kiitis Reformierakonna juhatus heaks partei haridusvaldkonna  põhilubadused, millest üks soovib koolihariduse algust kuuendast eluaastast. Reformierakond lubab võimule tulles alustada koolihariduse andmist alates kuuendast eluaastast ettevalmistusaastaga, mis ühtlustaks laste valmisolekut kooliks. „Selleks kujundatakse ümber lasteaia viimane rühm, kus õpetatakse sotsiaalseid oskusi, lugemist, kirjutamist ja esimest võõrkeelt,“ seisab partei haridusprogrammis.

Reformierakonna juht Kaja Kallas kinnitab partei koduleheküljel, et ettevalmistusaastal ei sunnita last koolipinki ja õppimine peab käima läbi mängu ja liikumise eesmärgiga pehmendada üleminekut lasteaiast kooli.

Erakonna pressiesindaja ütles Postimehele, et tegemist on valimiseelse ideega, mille eesmärgiks on muuta lasteaedade ja eelkoolide tase üle kogu Eesti senisest ühtlasemaks. Ta viitas, et selle idee rakendamine maksab erakonna arvutuste järgi umbes 15 miljonit eurot.

Koolieelse lasteasutuse riiklik õppekava kirjeldab norme, mille kohaselt tuleb arendada 6-7-aastaste laste mängu-, tunnetus- ja õpioskusi, sotsiaalseid oskusi ning enesekohaseid oskusi. Lisaks kirjeldab õppekava lapse arengu eeldatavaid tulemusi enne esimesse klassi minekut seitsmes valdkonnas: mina ja keskkond, keel ja kõne, eesti keel kui teine keel, matemaatika, kunst, muusika ja liikumine.

Reformierakonna haridusprogramm lubab lisaks ühtlustatud eelkoolihariduse andmisele juba kuueaastastele lastele veel õpetajatele üle 2000 euro suurust palka ning täielikku üleminekut ainult eestikeelsele haridussüsteemile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles