Ligi 55 miljonit maksva ERRi telekompleksi projekteerimine algab taas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvusringhääling
Rahvusringhääling Foto: Toomas Huik / Postimees / Scanpix

Riik toetab järgmise aasta riigieelarves 1,5 miljoni euroga Eesti Rahvusringhäälingu (ERR) uue telekompleksi ehitustööde projekteerimist, ligi 55 miljonit eurot maksva kompleksi ehitus võiks toimuda kolme-nelja aastaga.

Tuleva aasta riigieelarve seletuskirjas on märgitud, et järgmisel aastal alustatakse ERRi telestuudiote ehituse projekteerimistöödega, mille maksumus on ligi 1,5 miljonit eurot. ERR-i juhatuse esimehe Erik Roose sõnul tuleb raha ERR-i bilansis olevate Tuisu tänava kinnistute eeldatavast müügihinnast.

«Reaalselt mingit muud raha riigieelarvest selleks tarbeks ei eraldata. ERRi nõukogu on müügiloa andnud ning juhatus tegeleb paralleelselt nii müügi ettevalmistamise kui ka uue telekompleksi arhitektuuri-ideekonkursi läbiviimisega,» ütles Erik Roose BNSile.

Kompleksi täpne rajamishind on veel ebaselge ning sõltub valitavast projektist. «Siiski on hetkeseisuga usutav hinnaorientiir pigem 55-56 miljonit koos käibemaksuga,» lisas Roose.

«Eeldame, et kui riik otsustas alustada projekteerimist, siis tuleva aasta RESis nähakse ette ka järgmine samm - ehitusele raha eraldamine, vastasel korral ei oleks projekteerimisele raha kulutamine eriti heaperemehelik tegu. Peale uue kompleksi valmimist on plaanis Gonsiori ja Faehlmanni tänaval asuv vana kompleks realiseerida ning see katab osaliselt ka ehituskulud. Kui palju see 3-4 aasta pärast maksab, on täna keeruline öelda,» sõnas Roose.

Kümmekond aastat tagasi planeeris ERR enda uut kompleksi Kristiinesse Tuisu tänava kinnistule, kuhu korraldati ka arhitektuurikonkurss ja projekteerimised. Kokku kulus Tuisu tänava maja projektile 3,8 miljonit eurot, kuni see 2012. aastal ERRi nõukogu otsusega lõpetati.

«Tuisu tänava projektiga pole kahjuks tõepoolest suurt midagi teha, saadud kogemusi saame kasutada uue projekti tellimisel. Võib vaid üle korrata - teist korda projekteerida ja jälle mitte ehitada oleks erakordselt kummaline,» märkis ERRi juhatuse esimees.

Kultuuriministeeriumi hinnangul ei vasta praegune ERRi telekompleks kehtivatele ohutusnõuetele, selle energiakasutus on ebaefektiivne ning hooned amortiseerunud. «Uus ERRi telestuudiote kompleks on viimane suurest olulistest hoonetest, mille puudumine on meie eelarvele tegelikult koormaks. Kui taristu on korras, saame jälle veelgi enam inimestega heaoluga tegeleda,» ütles kultuuriminister Indrek Saar.

ERRi telemajad asuvad aadressidel Gonsiori 27 ja Faehlmanni 10, uus telekompleks on plaanis ehitada vana raadiomaja sisehoovi, Kreutzwaldi 14 kinnistule.

Riigi Kinnsivara ASi (RKAS) 2014. aastal käbi viidud analüüs olemasolevate telemajade rekonstrueerimise ja uue telekompleksi ehitamise osas näitas, et arenduskulud ja 30 aasta hoiukulud kokku on uue kompleksi rajamisel umbes poole madalamad võrrelduna olemasoleva kompleksi rekonstrueerimisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles