ÜRO kutsus Maroko ja Polisario Rinde läbirääkimistele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maroko purukslastud tank Lääne-Saharas.
Maroko purukslastud tank Lääne-Saharas. Foto: DOMINIQUE FAGET / AFP

ÜRO esitas Maroko võimudele ja Alžeeria toetatud separatistlikule rühmitusele Polisario Rinne kutse läbirääkimistele Lääne-Sahara konflikti üle, teatasid laupäeval diplomaadid.

Kõnelused peaksid algama 4. detsembril Genfis.

Kutse osalemiseks said ka Alžeeria ja Mauritaania võimud. Vastuseid oodatakse 20. oktoobriks.

Maroko valitsus ähvardas kevadel võtta oma kontrolli alla ÜRO puhvertsoonid Lääne-Saharas, kartes, et maailmaorganisatsiooni missioon ei suuda hoida eemal piirkonna iseseisvust nõudvaid Polisario Rinde võitlejaid.

Endises Hispaania koloonias on alates 1991. aastast ÜRO rahujõud, kellel on mandaat korraldada referendum piirkonna iseseisvumiseks või lõimumiseks Marokoga.

Maroko nõustus referendumiga 1988. aastal sõlmitud kokkuleppes iseseisvusmeelse Polisario Rindega, mis lõpetas 13 aastat kestnud konflikti, kuid on hiljem öelnud, et nõustub vaid territooriumi autonoomiaga.

Maroko peab 1975. aastal annekteeritud Lääne-Saharat oma lõunaprovintsiks, ehkki kohalik sahrawi hõim on nõudnud pikka aega enesemääramisõigust.

1991. aastal sõlmisid Maroko ja sahrawi mässuliste Polisario Rinne relvarahu, ent lubadus lahendada piirkonna saatus referendumi teel on endiselt täitmata.

Pinged tõusid 2016. aastal, kui Polisario rajas Guerguerat' rajooni sõjalise eelposti, mis asus Maroko sõdurite lähistel. Eelpost rajati pärast seda, kui Maroko hakkas vaenupooli eristavast puhveralast lõunasse ehitama asfaltteed.

Maroko teatas maikuus diplomaatiliste suhete katkestamisest Teheraniga, süüdistades Iraani selles, et see aitas Liibanoni mõjukal liikumisel Hizbollah toimetada relvi Polisariole.

Maroko välisminister Nasser Bourita ütles tollal, et Iraanil ja Hizbollah'l on olnud sidemed Polisario Rindega alates 2016. aastast, kui Liibanoni šiialiikumine moodustas komitee Polisario toetamiseks. Pärast seda külastas Hizbollah' sõjaline delegatsioon Polisario Rinnet Alžeeria edelaosas Tindoufi piirkonnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles