Hiigelpettuse kohtuasjas paistab enamikule pääsetee (6)

Mari Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PRIA-lt hiigelsumma väljapetmises süüdistatavad ja nende kaitsjad sisenemas augsti algul avaistungiks Tartu kohtumaja saali, paremal prokuratuuriga kokkuleppele läinud põllumajandusettevõtja Aren Põder.
PRIA-lt hiigelsumma väljapetmises süüdistatavad ja nende kaitsjad sisenemas augsti algul avaistungiks Tartu kohtumaja saali, paremal prokuratuuriga kokkuleppele läinud põllumajandusettevõtja Aren Põder. Foto: Margus Ansu

Pärast kuu aega kestnud läbirääkimisi kümne süüdistatavaga esitas prokuratuur täna seni teadaolevalt suurimas PRIA pettuse asjas kohtule taotluse sõlmida kokkulepe tuntud põllumajandusettevõtja ja tema osalusega kahe firmaga ning ülejäänute suhtes menetlus lõpetada.

Süüdistuse järgi PRIA-lt koguni 7 miljonit eurot toetusraha taotlenud, kuid sellest 4,5 miljonit pettusega kätte saanud seltskonnast sai prokuratuuriga kokkuleppele tuntud põllumajandusettevõtja Aren Põder ning tema osalustega ettevõtted OÜ Agriland ja OÜ Kaavere Agro. Ülejäänud seitsme süüdistatava suhtes taotleb prokurör menetluse lõpetamist oportuniteediga.

Kokkulepped peab kinnitama kohus, kes langetab selles asjas otsuse 6. detsembriks. Kui kohus kokkuleppe kinnitab, mõistetakse Põder ning Agriland ja Kaavere Agro süüdi. Prokurör Sirle Melgi sõnul lähtus ta kohtule kokkuleppe ja menetluse lõpetamise taotluste esitamisel sellest, milline oli kogutud tõendite järgi iga süüdistatava panus soodustuskelmuse toimepanemisse ja millised on parimad võimalused kannatanu huvide kaitsmiseks.

Peamist süüdistatavat Põtra ning OÜ-d Agriland esindav advokaat Marko Kairjak ütles, et kokkulepe saavutati pikkade läbirääkimiste järel ning selle sõlmijad soovivad oma elu ja ettevõtete majandustegevusega edasi minna Ta lisas, et küllap soovib ka prokuratuur vältida pikka üldmenetlust, osa etteheidetavaid tegusid pärineb juba 2009. aastast. «Kui esimese astme kohtuotsus tuleks aastal 2019, oleks esimestest tegudest möödas juba üle kümne aasta,» märkis Kairjak.

Süüdistus: valeandmetega toetusrahani

Kriminaalasja keskmes on Põdrale kuuluv põllumajandusmasinate müügiga tegelev Agriland ning sellega seotud teised tema firmad: piima ja teravilja tootjad OÜ Melmilk ja OÜ Kaavere Agro, sööta ja teravilja müüv OÜ Pro Grupp Invest ning nende teised osanikud ja juhatuse liikmed Ronald Blumenau, Meelis Marmor, Tanel Kurvits, Marko Kutman ning lisaks Peep Rammo.

Kokku taotlesid süüdistatavad PRIA-lt 19 taotlusega ligi 7 miljoni euro jagu investeeringutoetusi, millest PRIA maksis välja pea 4,5 miljonit eurot. Väidetavate kuritegude aegumise tõttu kriminaalmenetluse lõpetamisega on kohtu alt pääsenud juba kolm süüdistatavat, lisaks ka üks ettevõte.

PRIA-le esitati süüdistuse järgi investeeringutoetuste saamiseks valeandmeid nii oma majandustegevuse kui investeeringuobjektidele tehtud hinnapakkumiste kohta. Toetuste taotlejate hulgas oli prokuratuuri kinnitusel ka reaalse majandustegevuseta firmasid.

Tõenäoliselt üks suurimaid kuriteoepisoode puudutab Jõgevamaal Kantkülas asuva Pro Grupp Investi söödatehase ehitamiseks ja sisustamiseks antud 1,92 miljoni eurost toetust. Hüpoteekidega koormatud ja arestitud vara on selles kriminaalasjas kokku ligi kolme miljoni euro jagu ning lisaks põhiprotsessile on kohtus pooleli ka paralleelsed vaidlused, mis puudutavad just vara arestimist.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles