Kesklinna ehitusplats üllatas Põhjasõja-eelsete leidudega

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna kesklinnas Maakri tänaval on väljakaevamised kestnud ligi kolm nädalat ning need jätkuvad veel oktoobris. «Maakri tänava piirkond, eelkõige omaaegse Härjapea jõe paremkallas, on tänu arvukatele uusehitistele üsna põhjalikult läbi uuritud, kuid iga väljakaevamine ja leid on eriline, sest avab järjekordse hämara laigu,» ütles väljakaevamiste juht Rivo Bernotas.
Tallinna kesklinnas Maakri tänaval on väljakaevamised kestnud ligi kolm nädalat ning need jätkuvad veel oktoobris. «Maakri tänava piirkond, eelkõige omaaegse Härjapea jõe paremkallas, on tänu arvukatele uusehitistele üsna põhjalikult läbi uuritud, kuid iga väljakaevamine ja leid on eriline, sest avab järjekordse hämara laigu,» ütles väljakaevamiste juht Rivo Bernotas. Foto: Mihkel Maripuu

Kolme nädala jagu väljakaevamisi Tallinna kesklinna ehitusplatsil on andnud arheoloogidele palju põnevat uurimismaterjali.

Tulevase kõrghoone alune maa-ala Maakri tänaval andis seni vingeima leiu välja kohe arheoloogiliste kaevamiste algul. Messingist noapea, mille ühel poolel on püha neitsi Apollonia ja teisel apostel Toomas, pärineb keskajast.

Püha Apollonia on läbi ajaloo olnud hambaarstide ja hambavalu käes vaevlejate pühak. Ka nüüd leitud noapeal on Apollonial käes hiiglaslikud tangid ja nende otsas välja tõmmatud hammas.

Noapide, mille ühel poolel püha neitsi Apollonia ja teisel apostel Toomas.
Noapide, mille ühel poolel püha neitsi Apollonia ja teisel apostel Toomas. Foto: Erakogu
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles