Soome rahapesu kriminaalasjas ilmnes uusi seoseid Eestiga

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turu saarestik
Turu saarestik Foto: Postimees

Kui nädal tagasi avalikustas «Pealtnägija» oma veebilehel, et üks Soomes rahapesus kahtlustatuna kinnipeetuist on Eesti kodanik Boriss Iljitšov, siis nüüd õnnestus saatetegijail koostöös ajakirjaga Suomen Kuvalehti kätte saada hulk dokumente, mis näitavad, et Eesti seoseid on veel.

Uuriv ajakirjandus ja kaitseanalüütikud on juba aastaid täheldanud mustrit, kuidas Venemaa investorid ostavad kinnistuid strateegiliste rajatiste või paikade lähistel, vahendas ERR.

Näiteks 2014. aastal joonistas Iltalehti Soome kaardi, kus vaadeldi 139 tehingut ja torkas silma, et pea kõikide suuremate sõjalennuväljade lähistel olid Vene omanikega maatükid, teine näide oli justkui metallitöötlemiseks ostetud angaar raskesti ligipääsetavas kohas Kesk-Soomes, kus ei toimunud mingit äri, küll aga asus lähedal sidemast, mille kaudu toimub suur osa kaitseväe sidest.

Samas artiklis toodi ära ka – toona, tõsi küll, nime nimetamata – Airiston Helmi. 

Airiston Helmi juhatuse liikmed on mitu korda muutunud ja kui enamiku puhul neist ei õnnestu Eestiga seoseid leida, siis 2016. aasta septembrist kuni detsembrini oli juhatuses 54-aastane poolakas Krzysztof Wojciech Filant, kellega on Eestis seotud neli ettevõtet. 2016, aastal, mil Filant on ka Airiston Helmi juhatuse liige, sai tema Eesti ettevõte Bytex Systems OÜ 1,1 miljoni suuruse laenu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles