Iraani kindral Netanyahule: harjuta ujumist, sest Iisrael hävitatakse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli lipp Golani kõrgendikul.
Iisraeli lipp Golani kõrgendikul. Foto: JALAA MAREY / AFP / SCANPIX

Iraani revolutsioonikaardi ülem kutsus täna Iisraeli peaministrit Benjamin Netanyahut harjutama Vahemeres ujumist ja ähvardas juudiriiki hävinguga.

«Ma kutsun sionistliku režiimi peaministrit harjutama ujumist Vahemeres, sest varsti ei jää sul muud üle, kui merre põgeneda,» vahendas ülikonservatiivne veebileht Fars News brigaadikindral Hossein Salami sõnu.

Salami ütles Iraani Ishafani linnas vabatahtliku Basiji omakaitserühmituse üritusel, et Iisraeli võib hävitada islamivabariigi liitlane Liibanoni Hizbollah.

Revolutsioonikaardi komandöri sõnul ei ole Iisrael sellisel tasemel, et kujutada Iraanile ohtu. «Hizbollah´st piisab nende hävitamiseks,» sõnas ta.

Iisraeli sõjaväe hinnangul on Hizbollah´l 100 000-120 000 lühimaaraketti ning mitusada pikema tegevusraadiusega raketti.

Iraan ei tunnusta Iisraeli ja vaen juudiriigi vastu on alates 1979. aastast šiiitlikku teokraatia üks ideoloogilisi alustalasid. Selle ametnikud hoiatavad regulaarselt Iisraeli peatse hävinguga, kuigi annavad tavaliselt mõista, et see ei juhtu Iraani otsese sõjalise rünnaku tagajärjel.

«Kui Jumal on armuline, ei eksisteeri 25 aasta pärast piirkonnas sellist asja nagu sionistlik režiim,» lausus islamivabariigi kõrgeim juht ajatolla Ali Khamenei 2015. aastal.

Iraani vägede ja sõjatehnika kohalolek Süürias on pingestanud äärmuseni Teherani ja Iisraeli niigi vaenulikke suhteid.

Septembri lõpus hoiatas Netanyahu ÜRO Peaassambleel peetud kõnes, et Iraan püüab endiselt tuumarleva hankida. Iisraeli peaminister lubas, et juudiriik ei luba iialgi omandada tuumarelva režiimil, mis kutsub meid hävitama.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles