Kristen Michal ennustab uues parlamendis viie partei esindust (1)

Ainar Ruussaar
, erikorrespondent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reformierakondlane Kristen Michal.
Reformierakondlane Kristen Michal. Foto: Reformierakond

Opositsioonilise Reformierakonna volikogu juht ja parlamendifraktsiooni aseesimees Kristen Michal ennustab märtsivalimiste järel viie erakonna pääsemist riigikogusse.

«Ma arvan, et parlamenti saab vähemalt tänase pildi järgi tõenäoliselt ka Isamaa (lisaks Keskerakonnale, Reformierakonnale, EKRE-le ja sotsiaaldemokraatidele – toim), kuna nad on valimiskünnise piiril ja ilmselt ületavad selle. Tõenäoliselt on järgmises parlamendis vähemalt viis erakonda. Võib-olla on ka uusi tulijaid,» ütles Michal saates «Otse Postimehest».

«Ilmselt inimesed peaksid seda irooniaks, kui ma ütleksin, et Elamusrikkuse- või Elundirikkuse Erakond (Elurikkuse Erakond – toim), et see Artur Talviku erakond, saaks parlamenti sisse,» sõnas Michal. Tema sõnul on Eesti 200-l võimalus ka parlamenti saada juhul, kui nad teevad seda mõne teise erakonna «koosseisus või koostöös». «Täna nad ei ole sellel kursil, et riigikogusse pääseda ja pigem konkureerivad Isamaa ja Vabaerakonnaga,» lisas Reformierakonna tipp-poliitik.

Täna on riigikogus esindatud valitsusliitu kuuluvad Keskerakond 25, sotsiaaldemokraadid 14 ja Isamaa 11 saadikuga. Opositsioonilistel Reformierakonnal on 30, EKRE-l 7 ja Vabaerakonnal 7 kohta. Fraktsioonidesse mittekuuluvaid saadikuid on samuti 7.

«Kindlasti ei saa Reformierakond järgmises parlamendis 51 kohta ja mingi koalitsioon tuleb kindlasti teha. Eestis on koalitsioonivalitsused ja uus valitsusliit on valimiste nägu,» märkis Kristen Michal.

Postimehe ja BNSi tellitud ning Kantar Emori septembri keskpaigas tehtud uuringust selgus, et Reformierakonda toetas 27 protsenti, Keskerakonda 25, EKRE-t 20 ja sotsiaaldemokraate 12,5 protsenti küsitletutest. Isamaa toetus oli 5 protsenti, mis on valimiskünnise alumine piir, Vabaerakond jäi 3 protsendilise toetusega valimiskünnise alla. Septembris erakonnana küsitlusse liidetud Eesti 200 kogus 4,1 protsendilise toetuse, Elurikkuse Erakonna toetus oli null.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles