Vene suursaadik: Moskva ei tea, kas Skripal on elus (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sergei Skripal.
Sergei Skripal. Foto: JURI SENATOROV / AFP / SCANPIX

Moskva ei tea Vene suursaadiku sõnul, kas Inglismaal Salisburys mürgitatud endine topeltagent Sergei Skripal on elus.

«Keegi pole Skripale alates 4. märtsist näinud. Me ei tea, kas Sergei Skripal on elus, kus ta on või kus on tema tütar Julia Skripal. Informatsiooni ei ole,» sõnas Vene suursaadik Suurbritannias Aleksandr Jakovenko pressikonverentsil. 

Skripalide mürgitamises süüdistatud Aleksandr Petrov ja Ruslan Boširov on «päriselt olemas», mida näitas ka nende intervjuu Vene telekanalile RT, ütles suursaadik. 

Meeste kinnitust, et need pole varjunimed ja et nad ei tööta Vene sõjaväeluureteenistuse GRU heaks, «võib võtta ametliku avaldusena», sõnas Jakovenko. 

Tema sõnul on Vene võimud tuvastanud kahe mehe isiku ja Moskval pole alust neid mitte usaldada.

Jakovenko ütles ka, et Vene võimud ei ole esitanud Petrovi ja Boširovi vastu ühtegi süüdistust, sest nad pole rikkunud Vene seadusi, ning Briti valitsus ei ole esitanud ametlikku taotlust juhtumi uurimiseks.

Briti uuriva ajakirjanduse ühendus Bellingcat on tuvastanud, et Aleksander Petrovi nime all esinenud mees on tegelikult doktor Aleksander Miškin - väljaõppe saanud sõjaväearst ja GRU töötaja.

Boširovina tuvastas Bellingcat GRU polkovniku Anatoli Tšepiga.

Mõlemad mehed on saanud Vene presidendilt Vladimir Putinilt varasemate saavutuste eest Vene kõrgeima aunimetuse.

Sergei Skripali ja tema tütart Juliat mürgitati 4. märtsil Suurbritannias Salisburys närvimürgiga Novitšok. Suurbritannia ja teised lääneriigid süüdistavad närvimürgirünnakus Venemaad, kuid Moskva eitab resoluutselt igasugust seotust juhtumiga. 

Sergei Skripal töötas kuni erruminekuni 1999. aastal GRU heaks. Seejärel töötas ta 2003. aastani Vene välisministeeriumis ja suundus sealt ärisse.

Skripal mõisteti Venemaal 2006. aastal Suurbritannia heaks luuramises 13 aastaks vangi, kuid vabastati USA-Vene spioonivahetuse käigus 2010. aastal. Seejärel sai ta Suurbritannias varjupaiga ja tal on Salisburys elukoht.

Skripal tunnistas 2004. aastal pärast vahistamist Moskvas, et Briti eriteenistused värbasid ta 1995. aastal ja ta jagas neile informatsiooni Venemaa agentide kohta Euroopas, teenides oma teenuste eest üle 100 000 dollari.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles