Lumi ja värsked suusarajad ootavad varsti sõitjaid

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kalender näitab kohe-kohe saabuvat jõulukuud ja kõik ootavad, millal vanarahvatarkus – ega tali taeva jää – tänavu täide läheb. Kaks viimast aastat on meid õnnistatud väga korraliku talvega, mis kasvatas suusatamise menu pööraselt. Tartu Postimees võttis ette valiku populaarsemaid suusatamiskohti ja uuris, kuidas on need lähenevaks hooajaks valmis ning mis on võrreldes mulluse talvega teisiti.

Lähte

«Meil on siin lausa kolm nädalavahetust järjest kõik valla juhtivad töötajad laupäevaku korras koristanud, põletanud oksi, kergelt puid maha võtnud, hooldanud raja kõrval asuvat parkmetsa,» andis Lähte suusaradadel käinud ettevalmistustest teada Tartu valla spordikooli suusatreener Andres Kübar.

«Vedasime puulehti raja põhjaks, et kui lumi maha tuleb, siis ei hakkaks mingi juhuslik konarus suuska lõhkuma,» lisas ta.

Rajaprofiili pole tänavu muudetud. Rajad on samasugused nagu mullu: kahekilomeetrine valgustatud rada, lisaks kolme- ja viiekilomeetrine.

Rajad saavad aga tänavu tunduvalt paremad kui eelmisel aastal. Märtsis saadi Soomest kätte kauaoodatud rajamasin. «Meile lubati seda juba mullu jõuludeks, siis lubati jaanuari lõpuks ja viimaks tekkis juba käegalöömise tunne,» nentis Kübar, «aga märtsi keskpaigas tuli ta lõpuks kohale.»

Kuna nüüd on rajamasin olemas, plaanivad lähtelased ühe pikema raja vedada ka Vedu metsa. «Inimene saab panna Lähtel suusad alla, siin ringi sõita ja siis üle põllu minna Vedule ja sealt tagasi tulla – see oleks maratoni ettevalmistuseks selline pikem ots,» kirjeldas Kübar.

Uuendusi on veel niipalju, et suusabaasi kõrvale rajatakse kahekorruseline hoone, kuhu lisaks mahuvad ära ka rajamasina remondiruumid.

Kohalike lapsevanemate ja entusiastide eestvõttel on Lähtel valmimas veel lumelauarada vaatetorni juurest alla karjääri. Mullatööd on tehtud ja rada on profileeritud.

«See on kujundatud spetsiaalselt lumelauasõiduks, sinna tuleb veel ramp ja üks torudest konstruktsioon, mille nimi mul praegu meelde ei tule,» kirjeldas Kübar.

«Suurt lund meil isegi ei oleks vaja,» ei esitanud Kübar talvetaadile suuri nõudmisi.

«Kui tuleks vähemalt külma, paneks me oma kaks lumekahurit tööle. Nii et vähemalt miinus kümmet kraadi tahaks,» ütles Lähte suusaradade hing.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles