Toots ja Luts annavad põhjuse taas Palamusele sõita

Raul Kalev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Jan Henrik Pärnik

Kui Arno isaga koolimajja jõudis, oli Toots juba kohal! Ikka selleks, et võtta alates 8. detsembrist külalisi vastu täielikult uuenenud Palamuse muuseumis. Gruppide ja külastuste broneerimine juba käib – enam kui 20 programmi seast leiavad endale sobivaid tegevusi nii lapsed kui ka täiskasvanud.

Oskar Luts on tõenäoliselt möödunud sajandi koolilaste üks lemmikkirjanikke ja suudab veel praegugi mehiselt konkureerida näiteks praegusaja superkirjaniku Andrus Kivirähaga. Lutsu loodud tegelaskujud ja ehedad pildikesed kooliajast on osa meie kultuuriloost. Nüüd saavad uuenenud muuseumis tuttavad lood ning tegelaskujud taas ellu ärgata. Detsembris avatav Palamuse muuseum on hea näide vana ja eheda sidumisest tehnoloogia ja interaktiivsusega. Selleks annavad võimaluse nii uus püsinäitus vast valminud peamajas, vana tuttav kihelkonnakoolimaja kui ka gruppidele mõeldud laia valikuga programmid. Külastaja võib leida end vanaaja koolitunnist, filmi „Kevade” radadelt, saada inspiratsiooni Nukitsamehest või leida end Tootsi pulmast. Aga mitte ainult – mitmekesisest valikust saab rohkem aimu muuseumi koduleheküljelt.
 

Foto: Jan Henrik Pärnik

Tootsi taskutes saab sorida!

Püsinäitus paikneb täiesti uues muuseumi peamajas. Nüüdisaegsete multimeedialahendustega püsinäitusel tutvustab 19. sajandi Palamuse koolielu Joosep Toots isiklikult ja muidugi veidi tootsilikus võtmes. Seega on ootuspäranegi, et keset näitust saab ronida redeliga lae alla, püüda Lati Patsi ja sorida Tootsi taskutes. Loomulikult kuuleb Palamusel ka Oskar Lutsu lapsepõlvest ja kooliajast. Haridus- ja kooliajaloo ruum ei räägi mitte ainult Palamuse koolielust, vaid Eesti kihelkonnakoolidest üldisemalt. Majast leiab veel teisigi ruume, mida me tänapäevase muuseumi juures üsna loomulikuks peame: meisterdamise õppeklass, eraldi ruum filmide vaatamiseks, arhiiv, raamatukogu, kohvik… Aga mis sellest vanast koolimajast sai?
 

Foto: Jan Henrik Pärnik

Kihelkonnakool kogu oma eheduses

Vana ja tuttav kihelkonnakooli maja oli, on ja jääb ning see on varasemast veelgi ajastuomasem. Sealt leiab juba tuttava klassiruumi, poiste magamistoa, õpetaja Lauri toa, kooli kantselei ja sahvri. Koolimajja sisustatakse ka köstri eluruumid just sellistena, nagu need 19. sajandi lõpus olid. Võib üsna kindel olla, et siin taaselustavad Eesti 20. sajandi parimaks filmiks valitud „Kevade” kangelased Toots, Arno, Kiir, õpetaja Laur ja köster.
 

Foto: Jan Henrik Pärnik

Programmid igale vanusele ja peaaegu kõikideks elujuhtumiteks

Palamuse muuseumi programmidega tutvudes tundub ehk, et tuleb ise luua klassi- või lasteaiarühm, et neist osa saada. Muidugi võib alati muuseumisse tulla ükskõik mis koosseisus, nii üksinda kui ka grupina, aga miks mitte minna selle aasta jõuluvaheajal Palamusele mitme perega ja tellida endale ka programm?

Lasteaialastele pakutavatest programmidest torkavad silma „Esimene koolikell“ ja „Muinasjutt Nukitsamehest“. Esimeses tuuakse lapsed Palamuse kihelkonnakoolimajja, kus kooliõpetaja Arnole esimesed õpetussõnad lausus. Osaleda saab rehkendamis-, lugemis- ja laulutunnis ning ülevaade antakse Lutsu-aegsest kooliskäimisest. Kusjuures töölehed täidetakse eheda sule ja tindiga kirjutades. Teisel puhul saavad lapsed osaleda Oskar Lutsu teosest „Nukitsamees” inspireeritud  loos, mängides ühte või teist rolli käpiknukkudega.
 

Foto: Jan Henrik Pärnik

Algkooli õpilastele pakutakse lisaks „Aabitsapidu“, kus tutvustatakse aabitsa ajalugu või kaasatakse nad meeleolukasse „Vanaaja koolitundi“, ikka sulg ja tint, rehkendused ja lauluraamatud abiks. Neile koolilastele, keda kummitab ka kirg vanade asjade vastu, pakub muuseum mängulist õppeprogrammi „Lähme tööle muuseumisse!“. Oskar Lutsu elu ja loominguga tutvumist saab ideaalselt siduda oma sugupuu koostamisega. Kuni selleni välja, et uuritakse, ega mõni Lutsu tegelane äkki mõne tänapäeva koolilapse kauge sugulane pole!

Vanemate klasside programmid on küll veidi tõsisemad, aga igavust tundma ei pea: saab õppida nii raamatute koostamise ja köitmise kunsti kui osa saada teise talve koolilaste tundidest. Eraldi programmide abil on võimalik tutvuda Palamuse looduse ja kultuurilooga ning minna tagasi Lutsu aega, külastades ka kohti, mis teda inspireerisid.

Muuseum on jõudnud mõelda ka abiellujatele, sest pulmaseltskondadele on kokku pandud programm "Tootsi pulm“, kus köster kontrollib noorpaari teadmisi, et nad „rahuliku südamega iseseisvasse ellu võiks saata“.

Kõikide programmidega saab tutvuda siin. Jõulud ja jõuluvaheaeg ei ole enam kaugel ja Lutsu-aegadesse piilumine sobib kindlasti talvekaamose peletamiseks. Uuenenud Palamuse muuseum ootab juba 8. detsembrist!

Projekti „Palamuse muuseumi arendamine“ kaasrahastab Euroopa Regionaalarengu Fond.


 

Copy
Tagasi üles