Inimesed kurdavad: Lasnamäel haiseb (4)

Sander Punamäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade Väo karjäärile ringteelt.
Vaade Väo karjäärile ringteelt. Foto: PEETER LANGOVITS / PM/EMF

Lasnamäelased kurdavad kehva õhukvaliteedi pärast, kuid keskkonnaameti ja keskkonnainspektsiooni ametnike sõnul ei ületa saasteainete tasemed seal piirnormi.

Keskkonnaameti ja keskkonnainspektsiooni ametnikud on pidanud viimasel ajal korduvalt lugema oma postkastist kirju pealkirjaga «Lasnamäel haiseb». Postimehe poole pöördunud pahane lasnamäelane kirjeldas, kuidas Lasnamäel Raadiku tänaval on hommikuti tunda tugevat kütuselõhna. «Aidake palun! Me ei saa korterit õhutada,» kirjutas ta.

Kaebusi on tulnud ka Laagna teelt Ümerа keskuse juurest, kus väidetavalt levib põletatud kummide lõhn. 

Keskkonnaameti pressiesindaja Leili Tuul tõdes, et nimetatud piirkondadest tuleb kaebusi rohkem kui mujalt. «Piirkond, kust kaebusi tuleb, on suhteliselt kitsas: Raadiku 8, Raadiku 16, kus on mitmeid elumaju. Aga on tulnud kaebus ka Linnamäe teelt. See sõltub ka tuulesuunast, kuhu lõhn kandub,» ütles Tuul.

Tuule sõnul on selge, et ebameeldiv lõhn tuleb Väo karjäärist, kus tegutsevad mitmed ettevõtted, mille tegevuse tulemusel eristub välisõhku saasteaineid, kuid lubatud piirmäärasid pole keskkonnaameti teada ületatud.

Keskkonnaamet tunnistab, et Väo karjäärist tulev tolm ja lõhnahäiringud on vana probleem, kuid septembris Tallinnas Peterburi teel Väo karjääris käivitatud asfalditehas on toonud uue kurtmislaine: kohalike sõnul hais lämmatab ja paneb pea valutama.

«Kontrollime, et loaga kehtestatud nõudeid täidetaks, kuid siiani ei ole lubatud piirnormide ületamist tuvastatud,» ütles keskkonnaameti pressiesindaja Leili Tuul.

Tuul ütles, et üldjuhul on tegu lihtsalt lõhnahäiringuga, mis tähendab, et lubatud piirnorme ei ole ületatud, ent inimese nina juba tunneb ebameeldivat lõhna. «Selline ebameeldiv lõhn ei ole tervisele kahjulik, kuid tundlikumatele, kroonilisi haigusi põdevatele inimestele võib see mõjuda ärritavalt ja põhjustada ka terviseprobleeme,» ütles Tuul.

Vaade Väo karjäärile ringteelt. Sealt leviv tolm on paljudele probleemiks.
Vaade Väo karjäärile ringteelt. Sealt leviv tolm on paljudele probleemiks. Foto: PEETER LANGOVITS / PM/EMF

Kas lasnamäelastel on üldse lootust, et olukord normaliseeruks? «Kus on tööstusettevõtteid - kus töötavad masinad ja on korstnad, seal tõenäoliselt päris lõhnavaba keskkonda ei ole võimalik saavutada, aga nende tegevus peab olema normi piires. Ei tohi ületada lubatud saastekoguseid,» ütles Tuul.

Tuul märkis keskkonnaameti ja keskkonnainspektsiooni ametnike nimel, et kui lõhnaprobleem on lühiajaline ja mööduv, ei ole kodanikel vaja midagi ette võtta. «Kui see on pikaajaline või sageli esinev, tuleks sellest teada anda keskkonnainspektsiooni valvetelefonile 1313, nimetada võimalikult täpselt piirkond, kus ebameeldiv lõhn levib ja kui võimalik, siis ka tõenäoline lõhnaallikas,» ütles Tuul.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles