Järjekordne vingugaasi juhtum: Põhja-Tallinnas sai kannatada inimene (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: TJA

Reedel toimus Põhja-Tallinnas gaasiseadmega seotud vingugaasi juhtum, milles kannatada saanud inimene viidi tervise kontrollimiseks haiglasse. 

Tehnilise Järelevalve Amet tuvastas kohapeal, et juhtumi põhjustas gaasiseadme ühendamata suitsutoru, mistõttu sattusid põlemisjäägid ja vingugaas eluruumi. Korteris ei olnud vingugaasiandurit. Korteris on gaas suletud kuni puuduste kõrvaldamiseni.

TJA tuletab meelde, et gaasiseadmete kasutamise korral tuleb alati paigaldada vingugaasiandur ning seadmeid kontrollima ja hooldama tuleb kutsuda pädev spetsialist. 

Eestis on umbes 40 000-50 000 gaasiseadmeid kasutavat majapidamist. 

MEELESPEA GAASISEADMETE KASUTAJATELE:

- Gaasiseade on ohutu ainult siis, kui ta on töökorras! Töökorras gaasiseade ei tekita vingugaasi.

- Kui tunned maagaasilõhna, sulge gaasikraan ja tuuluta ruumid. Ära kasuta lahtist tuld ega sädemeid tekitavaid asju, sh elektripistikud ja lülitid. Kutsu gaasilekke kõrvaldamiseks gaasitööde tegija.

- Kui gaasiseade ei lähe tööle või lülitub välja – ära ürita seda vägisi käima saada. Kutsu gaasitööde tegija, kes gaasiseadme korda teeb.

- Kui gaasiseadmel on puuduvaid osasid – ära kasuta gaasiseadet, lase gaasiseade korda teha.

- Kui gaasiseadme ruumis ei ole ventilatsiooniavasid - ära kasuta selles ruumis gaasiseadet.

- Kui gaasiseadmel on suitsutoru, siis peab see olema ühendatud korstnaga. Kui Sa ei tea, kuhu on ühendatud gaasiseadme suitsutoru, kutsu korstnapühkija. Valesti ühendatud suitsutoru võib olla eluohtlik.

- Eluruumis, kus on suitsutoruga gaasiseade, peab olema vingugaasiandur. Kui gaasiseade asub väljaspool eluruumi, on soovitatav panna vingugaasiandur ka eluruumi.

- Ka gaasiseadme korstent tuleb puhastada -  kutsu korstnapühkija.

- Gaasiseadmed vajavad regulaarset hooldust – kutsu gaasiseadme hooldaja.

- Vingugaasianduri alarmi korral seiska gaasiseade, tuuluta ruumid ja lahku ruumist. Kontrolli, et ruumidesse ei jääks magavaid või liikumisvõimetuid isikud. Kutsu gaasiseadme hooldaja. Kui vingugaasi alarmi põhjus on ebaselge – teavita sellest päästeametit (112).

- Kui sa ei tea, mida teha, teavita juhtunust päästeametit (112).

- Gaasitööde tegijate andmed leiad TJA kodulehelt https://www.tja.ee/et/gaasiohutuse-meelespea ja majandustegevuse registrist https://mtr.mkm.ee/.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles