Eestisse tuli tasuta tööd tegema 75 noort

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabatahtlikud.
Vabatahtlikud. Foto: Caro / Scanpix

Eelmisel aastal tuli Eestisse tasuta tööd tegema 75 välismaalt pärit noort,  peamiselt võis vabatahtlikke kohata tööd tegemas lastekodudes ja -aedades.

Peamiselt töötasid vabatahtlikud noorte- ja päevakeskustes, aga ka lasteaedades ja -kodudes, rääkis Marit Kannelmäe-Geerts vabatahtlike vastuvõtmisega tegelevast sihtasutusest Euroopa Noored Eesti büroost.

Vabatahtlikele pakuti tööd ka kultuuritehases Polymer ja Eesti Rahva Muuseumis.

Euroopa Noorte vahendusel on vabatahtlikud Eestisse tööle tulnud alates 2000. aastast.

Kliima peletab koju

«Nende aastate jooksul on juhtunud küll kordi, kus vabatahtlikud lahkuvad siin tekkinud põhjustel - siinne talv ja pimedus annavad noortele üsna kiiresti tunda ning eriti neile, kellele see on harjumatu, võib kliima saada saatuslikuks,» selgitas Kannelmäe-Geerts. Samuti on olnud neid, kes avastavad, et pikka aega kodust, perekonnast ja sõpradest eemalolek ei ole nende jaoks.

«Kuid eelmisel aastal on teenistusi lõpetatud peamiselt elumuutuste tõttu ning mitte seetõttu, et Eesti projektis kuidagi kehv olla oleks. Paar vabatahtlikku on ära läinud, kuna peavad varem kooli alustama või eksameid tegema,» lisas ta.

Kannelmäe-Geertsi sõnul tekitab Eestisse tulnutele palju küsimusi siinne ühiskonna suletus. «Me alles liigume selle suunas, et mitmekesisus on väärtus ja mitte probleem. Vabatahtlikud märkavad seda,» selgitas ta. Samas ei jäta ükski vabatahtlik kiitmata Eesti loodust.

Eestlased kipuvad Ladina-Ameerikasse

Ka Eestis minnakse mujale vabatahtlikuna tööle ning eelmisel aastal oli neid noori umbes sama palju, kui siia tulijaid. Rohkem soovitakse minna Lõuna-Euroopasse või Ladina-Ameerikasse. Samas on praegu eesti noori tasuta tööd tegemas nii Siberis, Ukrainas, Serbias kui ka mujal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles