FBI ei avalda Kara-Murza mürgitamise uurimise tulemusi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Kara-Murza.
Vladimir Kara-Murza. Foto: Drew Angerer / AFP / Scanpix

Föderaalne Juurdlusbüroo (FBI) on keeldunud avalikustamast Vene opositsionääri Valdimir Kara-Murza arvatava mürgitamise järel võetud proovide tulemusi, kuna mürgituse võis põhjustada salastatud aine.

Kaks USA laborit võtsid Kara-Murzalt tema haiglasse toimetamise järel 2017. aasta veebruaris proove verest, juustest ja kudedest. Lisaks viidi analüüse läbi ka Prantsuse ja Iisraeli laborites, kuid nende tulemused ei olnud ammendavad.

Tegu oli teise korraga kahe aasta jooksul, kus Kara-Murza sattus Moskvas mürgitusnähtudega elustamisaparaadi alla. 

Opositsionäär usub, et mõlemal juhul oli tegu tahtliku mürgitamisega, mille eesmärgiks oli maksta kätte tema poliitilise tegevuse eest.

Kara-Murza teatas, et üritab nüüd saada ligipääsu oma mürgitamist käsitlevatele proovidele.

Kara-Murza, kes on Vene kodanik ja seaduslik USA elanik, on loonud lähedased sidemed Kongressi liikmetega ning mitme senaatori abiga esitati Kara-Murzalt võetud proovid uurimiseks FBI-le.

Vaatamata esialgsele lubadusele proovide tulemused vähemalt osaliselt avalikustada, teatas FBI nüüd, et saa seda teha. Üks senaator vihjas, et Kara-Murza mürgitusnähu põhjustanud aine võis kuuluda agentuuri salastatud ainete nimekirja.

Kara-Murza on esitanud Juurdlusbüroole USA teabevabaduse akti alusel palve proovide tulemused avalikustada. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles