Briti kohus kaalub Sarkozy lähikondlase väljaandmist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alexandre Djouhri Londonis vabaduses jalutamas.
Alexandre Djouhri Londonis vabaduses jalutamas. Foto: TOLGA AKMEN / AFP

Ühendkuningriigi kohus kaalub Prantsusmaa ekspresidendi Nicolas Sarkozyga seotud altkäemaksuskandaali võtmeisiku Alezandre Djourhi väljaandmist Prantsumaale.

Briti kohus kaalub jaanuaris, kas Alexandre Djouhri antakse Prantsusmaale välja või mitte. Djouhrit ootab ees neljapäevane kohtuprotsess Westminsteri kohtus 21.- 24. jaanuarini.

Prantsuse prokurörid kahtlustavad, et Sarkozy rahastas 2007. aasta presidendivalimistel oma kampaaniat seadusvastaselt, kui kirjutas selle arvele Liibüa endiselt liidrilt Muammar Gaddafilt saadud raha.

Prantsuse uurijad tahavad esitada ärimees Djouhrile selle kohta küsimusi.

Lisaks kahtlustavad nad, et ta on seotud 2009. aastal toimunud villamüügiga, ning aitas 2012. aasta algul Prantsusmaalt põgeneda Gaddafi endisel kantseleiülemal Bashir Saleh'l, kui too seisis silmitsi Liibüa vahistamisnõudega.

Prantsuse Alpides asuva villa ostis Liibüa investeerimisfond, mida haldas Saleh. Fond maksis villa eest pea 10 miljonit eurot, mis oli Prantsuse võimude hinnangul "väga ülespuhutud" hind. Kahtlustatakse, et villa tegelik omanik on Djouhri.

Kaitse peab oma tõendid esitama 16. novembriks. Prantsuse võimud peavad neile vastama 7. detsembriks ning kõik dokumendid peavad koos olema 14. detsembriks.

Djouhri vabastati selle aasta veebruaris kautsjoni vastu. Argumendiks sai tervislikprobleem.  Ta läbis südameoperatsiooni natukene enne kui vabastati kautsjoni vastu, ütleb AFP.  

Djouhri peab järgima kautsjoni tingimusi, et ta peab öösel kodus olema ja päeval kella 12-16 vahel minema politseisse ennast näitama.

Ta ei tohi lahkuda Londoni linnaosadest: Kensington, Chelsea ja Westminster.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles