Keskerakond sihib bürokraatia vähendamist ja kulukärbet

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakond saab riigilt kolmandiku jagu vähem toetust kui Reformierakond, kuid annetusi kogus konkurendist kolm korda vähem.
Keskerakond saab riigilt kolmandiku jagu vähem toetust kui Reformierakond, kuid annetusi kogus konkurendist kolm korda vähem. Foto: Sander Ilvest

Keskerakonna põhilubadused riigihalduses näevad ette bürokraatia vähendamist, mugavamat suhtlemist riigiga ja teenuste kättesaadavuse parandamist, regionaaltoetuste suurendamist ning riigipalgaliste töökohtade viimist pealinnast välja.

Samuti soovib Keskerakond jätkata riigireformiga – muuta riik tõhusamaks, liita ametkondi, arendada e-riiki ning jõustada maakonnakeskusi. Riigihalduse ministri Janek Mäggi kinnitusel on Keskerakonna eesmärk tuua riik kodanikule võimalikult lähedale. Selleks on käivitatud riigimajade projekt suuremates maakonnakeskustes, kuhu koondatakse mitmed riigiasutused ja kodanikele vajalikud teenused.

«Oleme aastateks 2018-2022 eraldanud 27 miljonit eurot, et valmiksid uue sisulahendusega riigimajad. Esimene uue kontseptsiooniga maja tuleb Viljandisse, projekteerimist ootavad riigimajad Pärnus, Tartus, Valgas, Raplas ja Jõgeval,» selgitas Mäggi pressiteate vahendusel. «Nii saame vähendada avaliku sektori sisest bürokraatiat ja hoida kokku kulusid. Kaasates omavalitsusi ja tõstes nende tulubaasi paari aastaga 185 miljoni euro võrra, peaks inimeste ja ettevõtete halduskoormus oluliselt vähenema.»

Keskerakonna juhitud valitsus on otsustanud Tallinnast välja viia üle 1000 riigipalgalise töökoha, neist järgmise aasta lõpuks juba üle 700. Mäggi näeb võimalust tulevikus maakonnakeskustesse liigutada terveid riiklikke allasutusi ja ameteid.

«Maakonnavisiitide käigus olen näinud, et väikelinnades on haritud inimesi, noori, kes jääksid kodukanti, kui oleks piisavalt tööalaseid väljakutseid. Riik teeb analüüsi, kuidas saaks regionaalne areng tuge just riigiasutuste hajutamisest ning kas see aitaks vähemalt osad noored pered tagasi Eestisse,» sõnas Mäggi. «Meie poolt pakutav noore pere eluasemelaenu sissemaksegarantii võiks olla lisaboonuseks.»

Lisaks regionaaltoetuste kasvule on Keskerakonna eestvõttel käivitatud Kagu-Eesti ja Ida-Virumaa programmid, mida rahastatakse vähemalt aastani 2022. Esimene taotlusvoor tööstusinvesteeringutele on juba avatud, sõlmimisel on lepingud ettevõtjate nõustamiseks arengu-, ekspordi- ja tehnoloogia alal. Kaas-rahastatakse spordi- ja kultuuriüritusi.

«Valitsus saab luua ettevõtluseks sobivat keskkonda ja suurendada sellega soovi ettevõtteid luua ning tööhõivet suurendada. Kuid ettevõtlik vaim ja sellest lähtuv tahtmine paremale elujärjele peab ikka kohapealsetes inimestes endis olema,» märkis Mäggi. «Keskerakond toetab ettevõtlikke inimesi, kuid ei jäta hätta ka nõrgemaid. Rekonstrueerime lasteaedu ja hooldekodusid, kuulame rahva arvamust ja toetame häid algatusi. Kohalikele omavalitsustele rohkem võimu, raha ja vastutust, keskvalitsus tõhusaks ja tulemuslikuks, see on Keskerakonna riigihalduse idee.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles