Mees räägib: Tervisekontroll 40+ mehele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SYNLAB Eesti

«Me kõik jääme vanaks…» – on sõnad ühe tuntud laulu refräänis. Nii tõepoolest on, kuid sellest ei peaks end heidutada laskma. Kaasaegsed teadmised ja tehnilised lahendused võimaldavad paljusid haigusi ennetada ja varakult avastada.

Tehnikavallast teame, kui suurt tähelepanu pööratakse vigade ennetamisele. Kasvõi oma auto puhul peame iseenesest mõistetavaks, et teatud aja tagant tuleb käia hoolduses, et meie «hea kaaslane» ikka kestaks ja oleks töökindel. Olen vahel naljatamisi mõelnud, et inimesel ja autol on nii mõndagi sarnast. Olgu selle näiteks kasvõi järgmine mõttekäik.

Ühe auto keskmine eluiga suuremate probleemideta on ca 10 aastat. Tootjad naljalt üle 5 aasta garantiid autole andma ei kipu. Eesti mehe keskmine oodatav eluiga on sünnihetkel 73 eluaastat ning eelneva analoogia puhul võib öelda, et nii umbes 40-ndaks eluaastaks on kahjuks meile antud «garantiiperiood» läbi. Midagi pole teha – selleks, et kestaksime, tuleb pöörata rohkem tähelepanu oma tervisenäitajate jälgimisele ja haiguste ennetamisele.

Meditsiinilabori SYNLAB laboriarstid on välja töötanud meestele, kellel eluaastaid 40 ja rohkem, soovitusliku tervisekontrolli. 13 vereanalüüsist koosnevas Terviseriski paketis ja 40+ mehe lisapaketis sisalduvad analüüsid aitavad varakult jälile jõuda just selles eas meeste varjatud terviseprobleemidele. Tahaks ju iga mees kindel olla, et tema maks ja mis peamine, et mehelikud funktsioonid oleks elujõulised veel pikalt.

Kaasaaegne stressirohke elustiil võib avaldada olulist mõju organismi hormonaalsele tasakaalule. Üks oluline näitaja mehe tervise puhul on testosterooni tase. Testosteroon mõjutab sperma tootlikkust, potentsi, samuti lihasmassi ja lihaste jõudlust. Üks inglise professor olevat kunagi öelnud, et just meessuguhormoon testosteroon on see, mis teeb mehed naistest naljalembesemaks.

Oluline näitaja mehe tervise jaoks on prostataspetsiifiline antigeen ehk PSA. Selle lihtsa analüüsi abil saab teada, kuidas on olukord eesnäärmega ja kas risk haigestuda eesnäärmevähki on suurenenud. Normaalsest suuremad PSA väärtused võivad viidata probleemi olemasolule ja on meestearsti või uroloogi poole pöördumise näidustus.

Kesk- ja vanemas eas väheneb vitamiini B12 omastamine. Vitamiin B12 koos folaadiga on väga vajalikud kõikide keharakkude uuenemiseks, närvisüsteemi normaalseks toimimiseks. Nende vähesus võib põhjustada kehvveresuse ehk aneemia ja neuropaatiate teket, vähendada stessitaluvust ning halvendada mälu.

Maksa ja sapiteede haiguste ennetamiseks või põhjuste tuvastamiseks on arstid pannud 40+ mehe soovituslikku Terviseriski paketti gammaglutamüüli transferaasi ehk GGT testi. Olgu öeldud, et ühekordne pidutsemine oluliselt GGT näitu ei mõjuta, küll võib asi olla teisiti regulaarse alkoholi liigtarvitamise korral.

Meeste tervisepaketis sisaldub ka näitaja, millel nimeks erütrotsüütide settekiirus. See test aitab välistada just kroonilised põletikulised ja koekahjustusega kulgevad protsessid.

Mehena tean, kui raske on ennast kätte võtta ja sundida end minema «lihtsalt kontrolli». Eriti kui puuduvad ägeda haiguse kaebused ja kroonilised vaevused lasevad veel elada. Kuid selline pea liiva alla peitmine võib ühel hetkel kaasa tuua ootamatusi, mis on teinekord tõsiste tagajärgedega. Seepärast tasub oma tervisesse investeerida juba täna jälgides enda tervisenäitajaid. See on lihtsam, kui esialgu paistab. Üks võimalus selleks on minna patsiendiportaali MINU.SYNLAB.EE, tellida endale Terviseriski ja 40+ mehe pakett, anda vereproov ning saada vastused samasse portaali. Lihtne ja mugav.

Copy
Tagasi üles