Tõnis Saarts: EKRE dikteerib agenda (15)

Vilja Kiisler
, erikorrespondent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anna Karolin, Tõnis Saarts, Aivar Reinap, Neeme Korv ja Urve Eslas Postimehe valimisstuudio otsesaates. 08MAY14 Foto: ERIK PROZES / POSTIMEES
Anna Karolin, Tõnis Saarts, Aivar Reinap, Neeme Korv ja Urve Eslas Postimehe valimisstuudio otsesaates. 08MAY14 Foto: ERIK PROZES / POSTIMEES Foto: Erik Prozes / Postimees

ÜRO rändepakti ümber toimuv poliitiline arutelu näitab selgelt, kuidas Eesti Konservatiivne Rahvaerakond – olemata ise valitsuses – dikteerib agenda ja kammertooni, kuidas teised erakonnad sellest räägivad, ütles politoloog Tõnis Saarts täna Kuku raadio eetris olnud saates «Kaks ühes».

Rändetemaatika erutab Eesti valijat, nentis Saarts. «Seda on näidanud ka varasemad küsitlused: 2015 rändekriisi aegu pidasid Eesti elanikud seda probleemiks number üks, kuigi meile tuli alla kahesaja pagulase ja neistki pole palju alles. Nii et reaalseid probleeme Eestil sellest tulnud ei ole – see on selline kujuteldav oht, ja erakonnad on selle arvelt populaarsust kogunud.»

Saartsi hinnangul on selgelt näha, et ühiskonnas on toimunud konservatiivne pööre, ja paremparteid üritavad selle arvelt hääli saada. «Ka liberaalsemates erakondades on tekkinud lõhe liberaalsema ja konservatiivsema tiiva vahel,» kõneles Saarts. »Seda näeme mõnel määral Keskerakonnas, aga ennekõike Reformierakonnas, kus on selge rahvuskonservatiivne tiib, kes on võtnud jäiga seisukoha nii migratsiooni kui ka vähemusi puudutavail teemadel.»

Liberaalseid inimesi on Saartsi sõnul üritanud kõnetada sotsiaaldemokraadid – kui edukalt, see on iseasi, ja ka Reformierakond. Küll on aga on ühemõtteliselt liberaalsesse nišši sisenenud uus erakond Eesti 200, mille puhul pole vähemasti praegu põhjust lõhestumisest rääkida.

Saade «Kaks ühes» on eetris igal teisipäeval Kuku raadios kella ühest kaheni. Saadet juhib Postimehe ajakirjanik Vilja Kiisler. Tänast saadet saab järelkuulata siit.

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles