Põhjala kaitseministrid harjutasid lauaõppusel sõjalist mobiilsust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil Jüri Luik
Pildil Jüri Luik Foto: Marko Saarm / Sakala

Põhjala grupi kaitseministrite kohtumisel viidi läbi sõjalise mobiilsuse lauaõppus, ministrid arutasid ka ÜRO rahuvalvemissioonide reformimist.

Kaitseminister Jüri Luik võttis osa teisipäeval Norras Oslos aset leidnud Põhja- ja Baltimaade kaitseministrite kohtumisest, kus arutati regionaalse julgeoleku küsimusi ja erinevate Euroopa kaitsealgatuste tulevikku, edastas kaitseministeerium.

Kolmapäeval võttis Luik osa Põhjala grupi kaitseministrite kohtumisest, kus viidi läbi sõjalise mobiilsuse lauaõppus ja arutati ÜRO rahuvalvemissioonide reformimist.

Lauaõppuse eesmärk oli leida viise bürokraatia vähendamiseks ning taristu ja transpordi kasutusvõimaluste parandamiseks olukordades, kus on vaja liigutada suurel hulgal vägesid. Luige sõnul on selline õppus Eestile eriti oluline, sest NATO vägede meile jõudmise kiirus on otsustava tähtsusega.

Ministrid tõdesid, et äsja Norras toimunud suurõppus Trident Juncture, kus osales 31 riigist 50 000 sõdurit ja ohvitseri, oli suurepärane võimalus harjutada reaalsuses kriisiaegset vägede liigutamist Euroopas.

Lisaks käsitlesid Põhjala grupi kaitseministrid kohtumisel ÜRO rahuvalveoperatsioonide reformide hetkeseisu ja tulevikku.

Luige sõnul toetab Eesti ÜRO rahuvalveoperatsioonide reformimist ning algatust «Action for Peacekeeping.»

«ÜRO-l on maailmas rahu tagamisel ainulaadne roll. Et tulla toime muutuvate väljakutsetega, peavad ÜRO operatsioonidesse panustavad riigid uuendama ka oma lähenemist,» ütles Luik.

Põhjala-Balti kaitseministrite Euroopa kaitsealgatuste arutelu juhatas Luik sisse avaldusega, et Eesti toetab ambitsioonikaid eesmärke, mille saavutamisel saavad Euroopa riigid ühiselt sõjaliselt tugevamaks.

«Seejuures peab kaitsekoostöö Euroopas toetuma olemasolevale julgeolekuarhitektuurile, eelkõige NATO-s tehtavale. Ettepanekud, millega püütakse dubleerida NATO-s tehtavat koostööd, ei lähtu meie kollektiivsetest huvidest,» ütles Luik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles