Saaremaa riigigümnaasiumi arhitektuurikonkursi võitis kavand «Sirge»

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil Martin Kinks ja Kai Süda.
Pildil Martin Kinks ja Kai Süda. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Saaremaa riigigümnaasiumi arhitektuurikonkursi võitis ideekavand «Sirge», mille autorid on arhitektuuribüroo Karisma arhitektid.

«Võidutöö on arhitektuurselt heal tasemel ja selge kontseptsiooniga, arvestab piirkonna omapära ja hoonestusega, on lihtne ja sirgjooneline. Asendiplaaniliselt õnnestunud selge lahendus, tugeva telje ning organiseeritud ruumiga, esinduslik ja hästi välja toodud peasissepääs,» ütles arhitektuurikonkursi koordinaator ja RKASi projektidirektor Taavi Aare pressiteate vahendusel.

Lisaks märkis žürii, et hoone on kompaktse vormiga, mis parandab energiatõhusust.

Saaremaa riigigümnaasium on planeeritud kuni 540 õpilasele ja selle netopind on umbes 4100 ruutmeetrit, kool on plaanis avada 2021. aasta sügisel. Gümnaasiumihoone ehitustöid rahastatakse Euroopa Regionaalarengu Fondi ning riigieelarvelistest vahenditest.

Haridusministeeriumi pressiesindaja Tarmu Kurm ütles Saarte Häälele, et Saaremaa gümnaasiumi tulevase hoonega on samas mahus Viimsi gümnaasiumi maja, kus ruutmeetreid 4280. Maja kogumaksumus on 8,2 miljonit eurot, mis teeb ruutmeetri ehitushinnaks 1190 eurot, millele lisandub käibemaks. «Muidugi peab lisama, et ehitushinnad kogu aeg kasvavad,» märkis Kurm.

Ideekavandi «Sirge» autorid on Martin Kinks, Risto Parve, Kai Süda, Margit Valma ja Heldi Jürisoo arhitektuuribüroost Karisma.

«Me teadsime üsna täpselt, mida tahtsime,» ütles Saarte Häälele hetk pärast võidutöö väljakuulutamist arhitektuuribüroo Karisma Arhitektid partner Margit Valma. Nende töö läbiv idee oli ühendada omavahel kaks tänavat koolimaja peasissekäigu eest läbimineva jalakäijate tänavaga, millele anti tinglikuks nimeks Kooli tänav. 

Arhitekti sõnul mängisid nad läbi erinevaid mõtteid, kuidas hoonet paigutada ning seda käidi vaatamas ka kohapeal. Saaremaale on Karisma arhitektidel asja niigi, siin on kerkimas ka teine sama büroo töö – Pargi lasteaed. Kuressaares on nende tehtud ka ametikooli Disainimajakas. 

Valma sõnutsi oli ruumi mängimiseks palju, kuid omalaadne oli see, et hoone ei avanenud ühegi suure tänava äärde. Tähtis oli hoone paigutamisel ka see, et hea tava järgi ei tohiks koolimajja sisse paista intensiivset päevast päikest. Uue Väljaku tänavaga paralleelselt paikneva hoone fassaad jääb lääne suunas ja tagumine pool idakülge.

Arhitektuuribüroo Karisma on superministeeriumi, uue Tallinna bussijaama ja Eesti Nukuteatri juurdeehituse autorid. 

Teist ja kolmandat kohta jäid jagama ideekavand «Sookurg,» mille autorid on Karli Luik, Johan Tali ja Harri Kaplan arhitektuuribüroost Molumba ning ideekavand «Sulg» arhitektuuribüroo b210 arhitektid Mari Hunt, Mari Möldre, Nele Šverns, Aet Ader, Karin Tõugu, Kadri Klementi ja Anni Kotov.

Ergutuspreemia võitsid ideekavandid «Y,» mille autoriteks on Maarja Kask, Ralf Lõoke, Helin Vahter ja Martin McLean arhitektuuribüroost Salto ning «Kahepaikne» ideekavandi esitanud Doomino Arhitektid ja DAS Arhitektid, mille autorid on Rene Sauemägi ja Pelle-Sten Viiburg.

Ideekonkursi preemiafond on kokku 24 000 eurot, millest esikoht saab 9000 ning teine ja kolmas koht mõlemad 6000 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles