Vējonis andis Läti erakondadele valitsuses kokku leppimiseks nädala

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti president Raimonds Vējonis
Läti president Raimonds Vējonis Foto: Zane Bitere/LETA/Scanpix

Läti president Raimonds Vējonis ütles teisipäeva õhtul, et ei nimeta esialgu uut peaministrikandidaati ja annab erakondadele 26. novembrini aega leppida kokku järgmises valitsuskoalitsioonis. 

Vējonis lõpetas teisipäeval 5. novembril tööd alustanud uues seimis esindatud erakondade liidritega konsultatsioonide vooru ning otsustas esialgu mitte esitada uut peaministrikandidaati, sest ühelgi erakondade esitatud kandidaadil ei ole parlamendienamuse selget toetust. 

«Seega ei nimeta ma täna peaministrikandidaati, vaid kutsusin erakondi jätkama arutelusid ühisosa leidmiseks ja esitama kandidaati, kes võiks pälvida enamuse toetuse,» sõnas riigipea. 

Vējonise sõnul jätkuvad konsultatsioonid teisipäeval 26. novembril. 

President ütles, et ootab poliitikutelt aktiivseid samme piisava toetusega peaministrikandidaadi leidmiseks, ja rõhutas, et vaja on moodustada valitsus, mis suudaks tegutseda pikka aega.

President tegi 7. novembril Uue Konservatiivse Partei (JKP) esimehele Jānis Bordānsile ülesandeks valitsus moodustada. Nädal hiljem tühistas ta otsuse, sest mitu erakonda lahkus koalitsioonikõnelustelt.

Läti uues parlamendis on enim kohti Üksmeelel - 23. KPV LV-l (Kellele kuulub riik) ja JKP-l on 16 saadikukohta.

Arengu Eest/Poolt ja Rahvuslik Liit on esindatud 13, Talurahva ja Roheliste Liit (ZZS) 11 ja Uus Ühtsus kaheksa seadusandjaga. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles