EL mõistis Venemaa käitumise hukka, kuid uusi sanktsioone ei kehtesta (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Federica Mogherini.
Federica Mogherini. Foto: AP/Scanpix

Euroopa Liit mõistis kolmapäeval teravalt hukka Venemaa rünnaku Ukraina mereväe alustele, kuid pärast kolm päeva kestnud debatti uutes sanktsioonides kokku ei leppinud. 

"Meid jahmatab see Venemaa jõukasutus, mis piirkonna kasvava militariseerimise taustal on lubamatu," ütles EL-i välispoliitikajuht Federica Mogherini.

Bloki avaldus oli jõuliselt sõnastatud, kuid valmistas pettumuse mõnele liikmesriikidest, kes olid lootnud karmimat ühist joont.

EL-i 28 liikmesriigi kõrged ametnikud on intensiivselt arutanud reaktsiooni alates nädalavahetusest, kui Vene patrullalused avasid Krimmi lähedal tule kolme Ukraina laeva pihta ja hõivasid need.

EL on varem tauninud Ukrainale kuuluva Krimmi poolsaare annekteerimist Venemaa poolt ning koos Ühendriikidega kehtestanud Moskvale ulatuslikud majandussanktsioonid.

Kuid mõned EL-i riigid, nagu näiteks Poola, soovinuks vastata viimasele intsidendile uute sanktsioonidega, milles oleks võidud kokku leppida ühenduse välisministrite kohtumisel järgmisel kuul. 

Kuid Prantsusmaa ja Saksamaa EL-i Minski protsessi garantidena soovisid olla ettevaatlikumad. 

"Aeg näitab," ütles eesistujariigi Austria välisminister Karin Kneissl teisipäeval. "Kuid need tuleb üle vaadata."

Poola peaminister Andrzej Duda aga rõhutas, et kui Venemaa vastu otsustakse täiendavaid sanktsioone rakendada, siis Poola toetab neid.

Kolmapäevases avalduses kordas EL , et Venemaa vabastaks hõivatud laevad ja nende meeskonnad, ning väljendas taas "täielikku toetust Ukraina iseseisvusele, suveräänsusele ja territoriaalsele terviklikkusele".

Sanktsioonidega ähvardamisest siiski loobuti ning lubati tegutseda kohasel moel koostöös rahvusvaheliste partneritega. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles