Hädad võidusambaga: remondi lõpp lükkub uude aastasse (9)

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabadussõja võidusammas.
Vabadussõja võidusammas. Foto: Jörgen Norkroos

Vabaduse võidusammast tabanud hädade tõttu venib selle remont järgmisesse aasta jaanuari viimase päevani ja läheb maksma ligi 200 000 eurot, vahendab ERRi uudisteportaal.

Riigi Kinnisvara Aktsiaseltsi (RKAS) kommunikatsioonijuht Mariliis Sepper ütles, et sambal vahetatakse välja kõik selle ristiosas paiknevad, põhipinnalt eenduvad matistatud klaasdetailid. Kuna detailid olid lisaks poltkinnitusele võidusamba pinnale ka liimitud, tegi see nende eemaldamise ajakulukaks ning keeruliseks.

Sepper rääkis, et töövõtja sõnul ei olnud klaasdetailide kinnitusviisi valikul kahjuks arvestatud, et neid oleks vaja kunagi välja vahetada ning seetõttu koostati nüüd lisaks projektlahendus, mille eesmärk on tulevikus klaasdetailide mugavam paigaldus, parem püsivus ja lihtne eemaldamine. 

Klaasdetailide lahtivõtmine ja liimi eemaldamine viis aga järgmise hädani - selle käigus mõranesid pinge alt vabanemise tõttu samba ristiosa kolm põhipinda katvat klaaspaneeli ning kuna uute vaiklamineetud klaaspaneelide valmistamine Eestis on ajakulukas, pikendas see vabadussamba tööperioodi.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles