Erikomisjon võtab luubi alla omavalitsuste teavitustegevuse munitsipaallehtedes

Karel Reisenbuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pealinn.
Pealinn. Foto: Erakogu

Riigikogu riigieelarve kontrolli erikomisjon kavatseb tänasel avalikul istungil analüüsida riigikontrolli aruannet «Omavalitsuste teavitustegevus valdade ja linnade infolehtedes».

*Postimees kasutas loo illustreerimiseks esialgselt Linnalehe pilti, mis pole antud teemaga aga üldse seotud. Postimees vabandab eksituse pärast!

Erikomisjoni esimehe Aivar Sõerdi hinnangul on riigikontroll auditi koostamisega teinud ära tänuväärse töö. «Aruandest selgub, et infolehtede puhul oli juhtumeid lubamatust praktikast, kus kohalikes lehtedes kutsuti üles kedagi konkreetset valima või pühendati mõne kandidaadi kiitmisele terveid artikleid, kuid selline teguviis oli siiski üsna erandlik,» ütles Sõerd. «Samas esines infolehtedes kahetsusväärselt palju maksumaksja raha eest poliitiliste konkurentide tasakaalustamata kritiseerimist ja valimiste eel omavalitsusjuhtide kajastamist. Maksumaksja ei pea kinni maksma avalike vahendite kasutamist kohalike võimulolijate poliitiliste huvide ja mainekujunduse eesmärgil,» märkis Sõerd.

«Oleme istungile kutsunud Tallinna linnapea, sest pealinn hõlmab poole kogu omavalitsuste teavitamiskuludest. Samuti kutsusime Eesti Linnade ja Valdade Liidu tegevdirektori,» tõi Sõerd välja. «Tahame neilt kuulda selgitusi, kuidas on oponentide halvustamine või nende seisukohtade sobimatuna näitamine seotud omavalitsuse ülesannete täitmisega ja teenib avalikku huvi,» ütles Sõerd. «Soovime veel teada saada, kas riigikontrolli auditi tulemusel on probleemsemad omavalitsused oma käitumist ja lubamatuid praktikaid korrigeerinud või jätkub kõik endistviisi,» lisas ta.

Sõerdi sõnul võiks lubamatu praktika väljatõrjumiseks tõhustada enesekontrolli ja viia sisse reegel, et poliitilise tähendusega sõnumeid nagu näiteks üleskutse valida kedagi konkreetset või kriitika oponentide suunal, infolehtedes ei avaldata. Ta lisas, et enesekontrolli peaksid tõhustama just need omavalitsused, kus esines kõige rohkem probleemse sisuga artikleid.

Riigikontroll auditeeris, kas munitsipaalväljaannetes on tehtud omavalitsuse raha eest valimiskampaaniat.

Istungile on kutsutud Riigikogu korruptsioonivastase erikomisjoni liikmed, Tallinna linnapea Taavi Aas, Eesti Linnade ja Valdade Liidu tegevdirektor Jüri Võigemast, Eesti Ajalehtede Liidu juhatuse liige Mart Raudsaar, Vabaühenduste Liidu ja valimiste valvurite kommunikatsioonijuht Andrei Liimets ning riigikontrolli peakontrolör Ines-Metsalu Nurminen, vanemaudiitor auditijuhi ülesannetes Tambet Drell ja kommunikatsioonijuht Toomas Mattson.

Avalik istung algab kell 13 ja seda on võimalik jälgida veebiülekandes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles