Isamaa kaotas tuntud politoloogi (5)

Vilja Kiisler
, erikorrespondent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eiki Berg.
Eiki Berg. Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Alates eilsest ei ole erakond Isamaa liige enam tuntud politoloog Eiki Berg, kes pole poliitiliselt aktiivne olnud ajast, mil Res Publica Eesti poliitmaastikult kadus.

«See, et minust sai Isamaa liige, tulenes sellest, et kadus ära IRL,» selgitas Berg. «Et minust sai IRLi liige, tulenes sellest, et kadus ära Res Publica. Astusin Res Publicasse ja mu staatus kandus edasi automaatselt. Sisuliselt vegeteerisin nimekirjas sellest hetkest peale, kui Res Publica kadus ära.» Niisiis oli väljaastumine pigem vormistamine: ei olnud mõtet olla erakonna liige, kui selle tegevusse ei panusta.

Berg tunnistab, et tema omaaegne Res Publicaga liitumine 2001. aastal oli idealistlik samm. «Ma leidsin, et minu teadmistest võiks olla ühiskonnale kasu,» kõneles Berg. «Leidsin, et poliitikas osalemise kaudu on võimalik Eesti elu paremaks muuta. Nüüd olen ma pisut elukogenum ja vaatlen asju kainema pilguga.» See ei tähenda Bergi sõnul, et poliitika oleks midagi halba või pahelist. «Skepsist on tekitanud see, kui keegi tuleb ja ütleb, et homme hakkame elama teistmoodi,» selgitas ta.

Poolteist aastat riigikogulase leiba maitsnud Berg tegi sealt lahkumise otsuse ise, kui tunnetas enese ees seisvat valikut, kas olla hea poliitik või halb teadlane või vastupidi: olla hea teadlane ja halb poliitik. Niisiis on nii poliitikasse sisenemine kui ka sealt väljumine olnud teadlikud valikud.

Erakonnapoliitikasse siseneda enne kevadisi valimisi Bergil plaanis ei ole. «Minu jaoks ei ole täna erakonda, milles ma võiksin kandideerida,» sõnas ta. Olen majanduslikult liberaalne, aga ka sotsiaalselt liberaalne. Ei ole erakonda, mis oleks mõlemat korraga.» Mis saab järgmiste valimiste eel, ta veel ei tea.

Isamaale ennustab Berg tulevastel valimistel maksimaalselt kümmet kohta riigikogus. «Isamaa on piiri peal: tulemus sõltub sellest, kuivõrd suudetakse mobiliseerida valijaskond, kes täna avaliku arvamuse küsitlustes ei figureeri, aga kes võivad siiski tulla valima ja valida Isamaad,» põhjendas ta.

Eiki Berg on tuntud politoloog ja Tartu Ülikooli rahvusvaheliste suhete teooria professor. Riigikogu liige oli ta aastatel 2003–2004.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles