Kim lubab uuel aastal sageli Lõuna-Korea presidendiga kohtuda (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea liider Kim Jong-un.
Põhja-Korea liider Kim Jong-un. Foto: KCNA VIA KNS / AFP/Scanpix

Põhja-Korea liider Kim Jong-un lubab Souli saadetud kirjas kohtuda järgmisel aastal sageli Lõuna-Korea presidendi Moon Jae-iniga, et arutada poolsaare tuumavabaks muutmist.

Kim kohtus lõppeval aastal Mooniga kolm korda - kaks korda kahe riigi piiril Panmunjomi relvarahukülas ja kord pealinnas Pyongyangis.

Kui Moon septembris Pyongyangi külastas, lubas Kim teha juba varsti vastuvisiidi Souli. Siis arvati, et reis võib saada teoks veel enne aasta lõppu.

Visiit ei ole siiski veel toimunud, mida Kim oma kirjas vägagi kahetseb.

Põhja-Korea liider väljendab kindlat otsust Souli külastada, kuid lubab olukorra arengut jälgida, vahendas Mooni pressiesindaja Kim Eui-kyeom.

Tal on kavas 2019. aastal Mooniga sageli kohtuda, et rahuprotsessi edasi viia ja lahendada üheskoos poolsaare tuumadesarmeerimise küsimus.

Põhja- ja Lõuna-Korea ei ole 1950.-53. aasta Korea sõja järel rahulepet allkirjastanud, nii et tehniliselt on riigid sõjas.

Moon pooldab dialoogi isoleeritud ja vaese, kuid tuumarelvaga varustatud stalinistliku naabriga. Piiriülesed suhted paranesidki 2018. aastal märgatavalt ning Kim esines mitme hea tahte avaldusega.

Juunis kohtus Kim Singapuris USA presidendi Donald Trumpiga, kuid selle kohtumise desarmeerimislubaduste täitmine ei ole edenenud ning pooled süüdistavad teineteist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles