Urmas Reinsalu: ei saa olla nii, et inimestel on lubatud raketiga midagi põlema panna (7)

Agaate Antson
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Reinsalu.
Urmas Reinsalu. Foto: Madis Sinivee

Ungersonide pere-ettevõtte Nurmiko tules hävimist käsitletakse praegu õnnetusjuhtumina, kuna naabri poolt õhku lastud kollase signaalraketi kandis kasvuhoone peale tuul. Justiitsminister Urmas Reinsalu ütles tänasel valitsuse pressikonverentsil, et hoolimata sellest, et tegu polnud tahtlik, tuleks Nurmiko juhtumit edasi uurida.

«Ei saa olla sellist olukorda, et korraga vana-aastaõhtul, olgu see juua täis või kaine peaga, on lubatud inimesel raketiga lastes midagi põlema panna,» kommenteeris Reinsalu Nurmiko põlengut. Tema hinnangul on kõigi pürotehniliste seadmete kasutamise eelduseks see, et neid kasutav inimene teeb seda nõuete kohaselt. «Esmane eeldus on teiste inimeste vara ohutus,» lisas ta.

«Kui tuul kannab selle raketi kuhugi, siis inimene peab oskama sellist ohtu hinnata. See on suurema ohu allikas,» ütles Reinsalu ja lisas, et just tänasel valitsuse istungil võeti vastu näiteks tulirelva käitlemise kohta uusi reegleid. «Samamoodi peab inimene, kes seda [ilutulestikku-toim] kasutab, tagama ohutuse,» oli ta resoluutne.

Reinsalu selgitas, et meil on karistusseadustikus ette nähtud avaliku korra rikkumise paragrahv ning süütamise paragrahv, mis on määratletud läbi tahtluse.

«Siin vist tahtlust ei olnud, aga minu meelest on kindlasti põhjust seda asja uurida, kui on tehtud nii suur kahju inimeste elutööle,» sõnas ta.

Sellegipoolest ütles Reinsalu, et enne, kui hakataks arutama reeglite karmistamist, tuleb tema arvates kuulata ekspertide arvamusi. «Selle konkreetse juhtumi puhul tuleb nii palju kui võimalik tuvastada asjaolusid,» lisas ta.

Samal pressikonverentsil avaldas Nurmiko põlengu kohta arvamust ka siseminister Katri Raik, kelle hinnangul on perekonna elutöö hävimine loomulikult traagiline. 

«Loodame, et kahjukindlustus hüvitab selle ja elu läheb edasi. Praegu tehakse analüüsi ja kokkuvõtteid, mida sarnastel puhkudel teha,» ütles Raik ja lisas, et kuna Päästeamet teeb aasta kokkuvõtteid 9. ja 15. jaanuaril, siis tasub sama küsimuse juurde tagasi pöörduda pärast seda.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles