Uuring: enamus eestlasi usaldab Euroopa Liitu (10)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti ja Euroopa Liidu lipud Tallinnas.
Eesti ja Euroopa Liidu lipud Tallinnas. Foto: PETRAS MALUKAS/AFP/Scanpix

Eesti kodanikest üle poole usaldab Euroopa Liitu ning mitteusaldajate osakaal on üks EL-i väiksemaid, selgub neljapäeval avaldatud Eurobaromeetri uuringu tulemustest. 

Eestis usaldas novembris läbiviidud küsitluse kohaselt Euroopa Liitu 53 protsenti vastanutest, mis on EL-i riikide seas seitsmes näitaja. Enim usaldasid Euroopa Liitu Leedu kodanikud, kus usaldusmäär oli 63 protsenti, kõrge oli see ka Taanis (60 protsenti), Rootsis (59 protsenti), Hollandis (57 protsenti), Maltal (56 protsenti) ja Portugalis (55 protsenti).

Euroopa Liidu riikides keskmiselt usaldas EL-i 42 protsenti kodanikest, madalaim oli näitaja Kreekas - 26 protsenti, Ühendkuningriigis - 31 protsenti, Tšehhis - 32 protsenti ja Prantsusmaal, kus see oli 33 protsenti.

Eestis tunnistas 25 protsenti inimestest, et nad ei usalda Euroopa Liitu, see näitaja oli väiksem ainult Leedus - 21 protsenti ja Maltal - 22 protsenti. Euroopa Liidus keskmiselt ei usaldanud EL-i 48 protsenti, kõrgeim oli usaldamatuse määr Kreekas - 70 protsenti.

Samas oli Eestis ja Maltal suurim osakaal neid, kes ei osanud võtta küsimuses seisukohta - mõlemas riigis oli selliseid vastajaid 22 protsenti, EL-is keskmiselt 10 protsenti.

Eurobaromeetri tellitud küsitluse viis ajavahemikul 8.-22. november kõikides EL-i liikmesriikides läbi uuringufirma Kantar, selle käigus küsitleti igas riigis umbes tuhandet valimisealist kodanikku. 

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles