Galerii: Tallinna Lastehaigla sai vastsündinute intensiivravi perepalatid

Agaate Antson
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna avati Tallinna Lastehaiglas uued enneaegsete vastsündinute intensiivravi perepalatid.

Kuigi ka varasemalt said emad intensiivravi vajavate enneaegselt sündinud laste juures viibida ööpäevaringselt, siis magama suunati emad siiski eraldi ruumi ning isadel puudus lapse juurde ööseks jäämise võimalus sootuks. Uued intensiivravi perepalatid annavad vanematele võimaluse pidevalt lapse juures olla.

Tallinna Lastehaigla vastsündinute ja imikute osakonna juhataja Liis Toome selgitas, et emadel on olnud võimalus osakonnas laste juures olla juba tegelikult alates 70-ndate lõpust, mil see oli veel terves maailmas haruldus. Ka perepalatid on haiglas kasutusel olnud juba kümme aastat, aga need olid mõeldud ainult stabiilses seisundis lastele, kes olid juba koju minemas. Intensiivravi perepalatid on haiglas aga täiesti uued.

«Meie intensiivravi palatites olid varem lapsed koos ja emad said küll nende juures pidevalt olla, kuid käisid kõrvalruumides puhkamas. Nüüd me lõhkusime seinad maha ja tegime perepalatid, kus igas palatis on ühele või siis ühes peres sündinud mitmikele koht ja nii emale kui ka isale voodi,» selgitas Toome.

Tallinna Lastehaiglas sünnitada ei saa. Vastsündinute intensiivravi palatisse tulevad pikemat ravi vajavad vastsündinud ning reeglina enne 32. rasedusnädalat sündinud lapsed nii Tallinna keskhaiglatest (Lääne-Tallinna Keskhaigla ja Ida-Tallinna Keskhaigla) kui ka kogu Põhja-Eesti, Lääne-Eesti ja saarte haiglatest. Lõuna-Eesti vastsündinud kuuluvad juba aga Tartu Ülikooli Kliinikumi lastekliiniku haldusalasse.

Vastsündinute intensiivravi perepalatites pole iseenesest midagi uut. Ka Lääne-Tallinna Keskhaiglale kuuluvas Pelgulinna sünnitusmajas Ida-Tallinna Keskhaigla sünnitusosakonnas on intensiivravi perepalatid olemas. Nendes haiglates viibivad intensiivravi vajavad vastusündinud aga reeglina kaks nädalat, pärast mida suunataksegi nad edasi Tallinna Lastehaigla vastsündinute ja imikute osakonda. «Meie osakonda koonduvad need lapsed, kes vajavad kõige pikemat haiglaravi või kel on keerulisemad haigusjuhud eriuuringute vajadusega,» selgitas Toome.

Toome avaldas heameelt selle üle, et nüüd on Tallinnas kõikjal vastsündinute intensiivravi osakondades perepalatid olemas ning lähiaastatel valmima samad võimalused ka Tartu Ülikooli Kliinikumis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles