Putini sõbrad vennad Rotenbergid jäid sanktsioonide tõttu eralennukitest ilma (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arkadi Rotenberg koos Venemaa presidendi Vladimir Putiniga.
Arkadi Rotenberg koos Venemaa presidendi Vladimir Putiniga. Foto: Alexei Druzhinin / AP / Scanpix

Kaks miljardäridest venda, kellel on lähedased sidemed Vene presidendi Vladimir Putiniga, jäid ilma oma eralennukitest, kuna Šveitsi pank keeldus meestele kehtestatud sanktsioonide tõttu võtmast vastu nende laenude tagasimakseid.

Vennad Arkadi ja Boris Rotenberg tunnevad president Putinit ajast, mil nad olid teismelised, elasid Peterburis ja käisid koos temaga koos judotrennis. Peaaegu kogu oma rikkuse on nad teeninud tänu riigihangetele, mis nad alates Putini võimuletulekust 2000. aastal võitnud on.

Boris Rotenbergi eralennuk Global 5000 on väärt 25 miljonit dollarit, tema venna Arkadi õhusõiduk Bombardier aga 15 miljonit. Mõlemad lennukid pandi Credit Suisse panga poolt oksjonile, vahendas väljaanne Forbes Russia. 

Mõlemale mehele said 2014. aastal nende lähedaste sidemete tõttu Putiniga osaks Ameerika Ühendriikide kehtestatud sanktsioonid. 67-aastasele Arkadi Rotenbergile kehtestas sanktsioonid ka Euroopa Liit (EL). Tema vend, 62-aastane Boris pääses EL-i sanktsioonidest, kuna tal on Soome kodakondsus.

«Pärast sanktsioonide kehtestamist keeldus pank laenutagasimaksete vastuvõtmisest ja hiljem müüs õhusõidukid ilma laenajaid teavitamata maha,» ütles Boris Rotenbergi pressiesindaja. 

Boris Rotenberg ütles, et lennukist ilmajäämine on toonud kaasa probleemid tema töögraafiku korraldamises.

Rotenbergid pole ainsad Vene miljardärid, kes on Ameerika Ühendriikide kehtestatud sanktsioonide tõttu oma luksuslennukitest ilma jäänud. Alumiiniumitööstusettevõtte RusAl asutaja Oleg Deripaska ja kütuse- ja transiidifirmat Gunvor International BV omav Gennadi Timtšenko, kes on kuulduste järgi samuti Putiniga lähedastes suhetes, pidid eelmisel aastal andma tagasi oma eralennukid Gulfstream, kuna Euroopa pangad tühistasid nende laenulepingud. 

Lääneriikide sanktsioonidel on Kremliga seotud magnaatidele olnud erisugused mõjud. Väidetavalt on Venemaa 50 rikkamat ärimeest kaotanud pärast seda, kui Ühendriigid kehtestasid Putini äripartneritele sanktsioonid, eelmisel aastal kokku ligikaudu 12 miljardit dollarit. 

Nii kaotas Deripaska oma 6,7 miljardi suuruseks hinnatud varade väärtusest 1,3 miljardit dollarit, samal ajal Timtšenko varade väärtus kasvas 3,8 miljari dollari võrra, kirjutas väljaanne Forbes. Tema äripartneri Leonid Mikhelsoni, kes on gaasifirma Novatek suurosanik, varade väärtus kasvas nelja miljardi võrra.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles