Britid koostavad salaplaani kuninganna evakueerimiseks Brexiti-märuli käest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannia kuninganna Elizabeth II.
Suurbritannia kuninganna Elizabeth II. Foto: Toby Melville / Reuters/Scanpix

Suurbritannias on valmimas salaplaan evakueerida kuninganna Elizabeth II juhul, kui leppeta Brexit peaks endaga kaasa tooma suurejoonelise mäsu, vahendab Mirror.

Koos kuningannaga plaanitakse rahutuste korral Londonist salajasse varjupaika toimetada ka tema abikaasa prints Philip ja teised kuningapere liikmed.

Salaplaan koostati algselt külma sõja ajal juhuks, kui Nõukogude Liit peaks Suurbritannia vastu korraldama tuumarünnaku. Tollase plaani kohaselt oleks kuningliku pere liikmed majutatud erinevatesse maaresidentsidesse.

Plaani taaselustamist naeruvääristas juhtiv Brexiti-pooldaja Jacob Rees-Mogg, kes kutsus mõtet sõjaaegseks fantaasiaks. «Üleerutatud ametnikud, kes selle tobeduse välja mõtlesid on rohkem tuttavad fantaasia kui ajalooga. Monarhi koht on alati pealinnas – nagu seda tõestas kuninganna ema, kuningas George VI abikaasa, Teise maailmasõja ajal.»

Üks ekstreemseim leppeta Brexiti kriisistsenaarium näeb ette, et Londonis puhkeb laialdane mäss, sest poodidest saavad otsa põhilised toiduained.

Väidetavalt koostamisel olevat plaani keeldusid kommenteerimast nii Buckinghami palee kui ka Downing Street.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles