Ema ja isa terviseriskid võivad sündimata last kahjustada

SYNLAB Eesti
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SYNLAB Eesti

Plaanite oma partneriga last? Palju õnne, teid on ees ootamas imeline elumuutus! Lapse saamist planeerides on võimalik teatud tervisenäitajaid kontrollides vähendada mitterasestumise tõenäosust, emakavälist rasedust, raseduse katkemist ning loote kahjustumist. Raseduse eelselt varjatudnakkuste avastamine ja ravi aitab ära hoida imikule nakkuste edasi kandumise. Mõlema vanema terviseriskide ülevaatus annab eelduse terve lapse sündimiseks ning raseduse muretumaks kulgemiseks.

10 üldist näitajat naisele

Rasedust planeerides on naisel enne rasestumist mõistlik kontrollida oma üldist tervislikku seisundit, ennetamaks raseduse ajal tekkida võivaid sagedasemaid terviseprobleeme. Kehvveresuse ehk aneemia tekke riski hindamiseks sobivad hemogrammi, ferritiini ehk raua tagavara ja folaadi analüüsid. Organismi immuunsüsteemi seisundist annavad ülevaate hemogrammis sisalduv leukotsüütide näitajad, vitamiin D ja samuti ferritiini ning põletikunäitajana CRP analüüs. Raseduse ajal ägeneda võivate seni praktiliselt sümptomiteta kulgenud krooniliste põletike ja infektsioonhaiguste olemasolule viitavad muutused hemogrammis, CRP ja uriini ribaanalüüsis. Mitterasestumise põhjus võib muu hulgas peituda kilpnäärme talitlushäires, mida võimaldavad tuvastada kilpnääret stimuleeriva hormooni (TSH) ja vaba türoksiini (fT4) taseme määramine. Raseduse ettevalmistuseks on oluline ka neerude toimimist kontrollida, mida saab teha kreatiniini analüüsiga. Loote arengu ning ema heaolu seisukohalt on olulised vitamiin D, folaadi ja veresuhkru  ehk glükoosi taset kontrollida.

Lootet ja last ohustavad nakkushaigused

Loote ja vastsündinud lapse tervist võivad ohustada ka mitmed nakkushaigused. Neid riske on võimalik vähendada erinevate ettevaatusabinõude rakendamise, aga ka õigeaegse tuvastamise ja raviga. Olulisemad ohustavad nakkushaigused on B- ja C-hepatiit, HIV, süüfilis, toksoplasmoos, tsütomegaloviiruse nakkus, punetised ning tuulerõuged.

Kui naine või mees on käinud viimase 6 kuu jooksul välisreisil mõne nakkushaiguse riskipiirkonnas, on soovitatav vajadusel konsulteerida infektsionistiga ja/või teostada uuringuid (nt Zika viiruse suhtes).

Suguhaigused – viljatuse põhjustajad ja loote kahjustajad

Ravimata suguhaigused võivad põhjustada nii naise kui ka mehe viljatust ning aktiivne haigus raseduse ajal loote kahjustusi ja vastsündinu haigestumist. Tuleb arvestada, et suguhaigused kulgevad ca 80%-l juhtudest väheste sümptomitega või hoopis sümptomiteta – inimene ei tea, et tal on suguhaigus ja kannab seda edasi. Last sooviva naise suguhaiguste tervisekontrolli peaksid kuuluma enamlevinud haigustekitajad, milleks on Chlamydia trachomatis (klamüdioos), Neisseria gonorrhoeae (gonorröa), Mycoplasma genitalium (mükoplasmoos) ja Trichomonas vaginalis (trihhomonoos). Ravimata suguhaigused võivad põhjustada emakakaela põletikku, uretriiti (kusitipõletikku) ja teisi suguteede põletikke.

Ka mitmed mehe infektsioonhaigused (eelkõige sugulisel teel üle kanduvad) võivad raseduse eelselt või raseduse ajal nakatada naist ning olla ohuks loote ja vastsündinu tervisele. Seetõttu on oluline lisaks last planeerivale naisele kontrollida ka last sooviva mehe tervist. Sugulisel teel levivaid haigusi on sadu. Lapse planeerimise seisukohalt tasub mehel end esmalt kontrollida  B- ja C-hepatiidi, HIV, süüfilise, klamüdioosi, gonorröa, mükoplasmoosi ning trihhomonoosi suhtes. Nakkushaiguse ülekandumine naisele omab mõju rasestumisels ja/või vastsündinu tervisele. Mehel võivad need põhjustada uretriiti ja teisi suguteede põletikke, kuid kulgevad sageli sümptomiteta.

Last planeerivatele vanematele on Eesti suurimas meditsiinilaboris SYNLAB laboriarstide, infektsionistide ja günekoloogide poolt ühiselt välja töötatud tervisekontrollipaketid - Last sooviva naise pakett, mida täiendavad Last sooviva naise nakkushaiguste pakett, Last sooviva naise suguhaiguste pakett ning meestele suunatud Last sooviva mehe pakett. Sõltuvalt paketist, teostatakse tervisekontroll vere-, esmasjoauriini- või tupeproovist. Lisainfo ja tellimise võimalus SYNLABi patsiendiportaalist MINU.SYNLAB.EE.

Nii tulevase ema kui isa terviseriskide ennetustöö riskide vähendamiseks, haiguse varajane diagnoosimine ning selle edukas ravi annab võimaluse saada muretumalt tervemaid järeltulijaid. Kinkige endale ja oma perele see võimalus!

Copy
Tagasi üles