USA prokurörid taotlevad Trumpi inauguratsioonikomitee dokumente (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump.
Donald Trump. Foto: Evan Vucci / AP/Scanpix

USA föderaalprokurörid edastasid kohtu kaudu president Donald Trumpi inauguratsioonikomiteele korralduse ligipääsuks selle dokumentidele osana juurdlusest komitee rahakogumise ja selle kasutamise suhtes.  

Trumpi inauguratsioonikomitee pressiesindaja ütles, et komitee sai taotluse kätte ja vaatab seda läbi. Ta lisas, et komitee kavatsus on juurdlusega koostööd teha. 

Pressiesindaja ei öelnud, missuguseid dokumente prokurörid taotlesid. Manhattanil asuv USA prokuratuur kommentaare ei jaganud. 

Ärileht Wall Street Journal (WSJ) teatas kohtukorralduse koopiale viidates, et prokurörid küsisid kõiki dokumente komitee rahastajate kohta ja ülestähendusi kasu kohta, mida doonorid annetuste eest said. 

Eelmise aasta lõpus edastas WSJ, et föderaalprokurörid uurivad, kas komitee doonorid tegid annetusi poliitiliste teenete eest, mis võrduks föderaalsete korruptsiooniseaduste rikkumisega. Lehe andmeil keskendub juurdlus ka sellele, kas komitee kasutas seadust rikkudes ka 107 miljonit dollarit, mille see oli kogunud Trumpi inauguratsiooni tähistavate ürituste korraldamiseks.   

Kohtukorraldusega taotlesid prokurörid ka dokumente, mis puudutavad annetusi, mille tegid välisriikide kodanikud või mis tehti nende nimel, edastas leht. 

Päevaleht New York Times kirjutas eelmise aasta lõpus, et föderaalprokurörid uurivad, kas keegi Katarist, Saudi Araabiast või teistest Lähis-Ida riikidest tegi Trumpi inauguratsioonikomiteele ja Trumpi-meelsele poliitilisele kampaaniakomiteele (PAC) ebaseaduslikke makseid.

USA föderaalseadus keelab välismaa annetused presidendi inauguratsioonile ja PACidele. 

Inauguratsioonikomitee juht Tom Barrack kinnitas, et Trumpi kampaaniameeskonna ja Venemaa võimalikku kokkumängu 2016. aasta presidendivalimistel uuriv eriprokurör Robert Mueller küsitles teda 2017. aastal. Barrack lisas, et ta ei ole Muelleri juurdluse sihtmärk. 

Trump vannutati Ühendriikide presidendiks 2017. aasta 20. jaanuaril. 

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles