Eesti andis USA-le välja Talibani heaks tegutsenud narkoterroristi

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestis kinni peetud ja USA-le välja antud Haji Abdul Satar Abdul Manaf.
Eestis kinni peetud ja USA-le välja antud Haji Abdul Satar Abdul Manaf. Foto: USA justiitsministeerium

Eesti andis Ameerika Ühendriikide võimudele välja Afganistani terrorirühmituse Taliban heaks töötanud narkokurjategija Haji Abdul Satar Abdul Manafi, kes üritas toimetada New Yorgi piirkonda suures koguses heroiini.

Eesti võimud pidasid 53-aastase Manafi Tallinnas kinni mullu 9. oktoobril ning Eesti andis mehe kolmapäeval USA-le välja.

Kahtlustuse järgi tahtis Haji Abdul Satar Abdul Manaf rahastada narkoäriga terrorirühmitusi Taliban ja Haqqani, kirjutab USA väljaanne LawFuel.

Valitsus otsustas eelmisel nädalal anda USAle välja Eesti kodaniku. Justiitsministeeriumi pressiesindaja ütles Postimehele, et sel puhul ei olnud tegemist Haji Abdul Satar Abdul Manafiga ning need kaks juhtumit ei ole omavahel seotud.

Riigiprokuratuuri nõunik Olja Kivistik ütles, et Eesti pool saab kinnitada ainult seda, et Manaf mullu 9. oktoobril Tallinnas kinni peeti. Politsei pidas Manafi kinni Ameerika Ühendriikide õigusabipalve alusel.

«Kuna tegemist on Ameerika Ühendriikide menetlusega, ei saa Eesti pool seda teemat rohkem kommenteerida,» ütles Kivistik.

Keskkriminaalpolitsei organiseeritud kuritegude büroo juhi Rene Kanniste sõnul saatsid Ameerika Ühendriigid Eestile õigusabipalve Manafi kinnipidamiseks ning rohkem kedagi Eestis selle juhtumiga seoses  kinni peetud ei ole.

«Manafil ei ole Eestis kellegagi sidemeid ning samuti ta ei liigutanud siin heroiini ega tegelenud rahapesuga,» ütles Kanniste.

Manafile sai jälile narkootikumidevastane agentuur DEA

Ameerika Ühendriikide rahandusministeerium kehtestas juba 2012. aastal Manafile sanktsioonid, kuna läbi tema ettevõtte liikus raha Talibanile. Haji Abdul Satar Abdul Manaf kasutas ka nime Haji Abdul Sattar Barakzai.

Manaf otsis 2018. aasta jaanuaris kontakte, et toimetada USA-sse New Yorki 10 kilogrammi heroiini. Mees võttis ühendust USA narkootikumide vastase võitluse föderaalameti DEA (Drug Enforcement Agency) viie töötajaga, kes esinesid narkokaubitsejatena. Neist neli on DEA kaastöötajad ja viies DEA agent, keda organisatsioon nimetas initsiaalidega UC. Sellest perioodist on DEA-l Manafi vastu arvukalt tõendusmaterjali nii telefonikõnede salvestuste, kui ka e-kirjade näol.

Mullu augustis müüs Manaf Afganistanis DEA agendile UC-le kümme kilogrammi heroiini, mis oli niinimetatud proovopartii. UC lubas Manafile, et ta toimetab selle New Yorki ja müüb seal maha. Manaf rääkis UC-le, et viib narkootikumi müügist saadud tulu Talibani liikmete kätte. Mehed leppisid kokku, et Manaf annab UC-le edaspidi USA-sse toimetamiseks veel heroiini, mille kogus pidi tema sõnul küündima tuhandete kilogrammideni. Samal kuul, mullu augustis kandis Manaf mitu tuhat dollarit teise Afganistanis tegutseva rühmituse Haqqani liikmetele.

Prokurör süüdistab Haji Abdul Satar Abdul Manafi katses smugeldada Ameerika Ühendriikidesse heroiini, narkoterrorismis ja narkoterrorismi katses. Süüdimõistmisel ähvardab mees eluaegne vangistus. Sõltuvalt kohtuotsuse paragrahvist võib Manaf sellisel juhul taotleda enda ennetähtaegset vanglast vabastamist 10-20 aasta pärast.

Heroiinipakid olid märgistatud Talibani kvaliteedimärgiga

Manaf paljastas DEA agendile Afganistani narkoäri üksikasju. Nimelt pidid narkokaubitsejad maksma Talibanile eraldi raha selle eest, et heroiinipakkidele pandaks peale templid, mis näitavad, et uimasti on pärit Talibani kontrollitavalt alalt. Eraldi tasu pidid narkokaubitsejad maksma selle eest, et uimasti jõuaks turvaliselt pealinna Kabuli. Selliste uimastilastide liikumist saatsid Afganistanis relvastatud Talibani või Haqqani võitlejad.

Talibani kvaliteedimärgid heroiinipakil.
Talibani kvaliteedimärgid heroiinipakil. Foto: USA justiitsministeerium

«Taliban on meie äri jaoks väga hea,» rääkis Manaf ühes telefonikõnes DEA agendile. «Kui korraga liigub 2000 kilogrammi, hoiavad nad saadetisel silma peal, patrullivad ja keegi ei tohi neid puutuda.»

Ajalehe The Sydney Morning Herald andmetel kandis Manaf mullu juuni ja augusti vahel Austraalias asuvate vahendajate kaudu 50 000 dollarit niinimetatud katuseraha Haqqani võrgustikule, 25 000 dollarit kümnekilose heroiini proovipartii eest ning 30 000 dollarit Haqqani rühmitusele ühe varasema tehingu eest.

DEA agent suhtles Manafiga WhatsAppi vahendusel.
DEA agent suhtles Manafiga WhatsAppi vahendusel. Foto: USA justiitsministeerium
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles