Guaidó hoiatas Venezuela sõjaväge humanitaarabi blokeerimise eest (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nicolas Maduro Venezuela sõjaväelasi innustamas.
Nicolas Maduro Venezuela sõjaväelasi innustamas. Foto: AFP/SCANPIX

Venezuela opositsioonijuht Juan Guaidó, keda umbes 50 riiki tunnustavad ajutise presidendina, hoiatas pühapäeval sõjaväge humanitaarabi tõkestamise eest, nimetades seda inimsusvastaseks kuriteoks.

Rahvusvaheline abi on kujunenud keskseks president Nicolás Maduro võimuvõitluses, kus sõjaväel on otsustav roll. 

Ühendriikide saadetud ravimid ja toit on juba kolm päeva blokeeritud Colombia piirilinnas Cúcutas pärast seda, kui Venezuela sõjavägi sulges kaht riiki ühendava silla. 

"On olemas selle eest vastutavad isikud ja režiim peab seda teadma," ütles Guaidó, olles koos oma naise ja 20-kuise lapsega osalenud pühapäevasel missal. "See on inimsusvastane kuritegu, relvajõudude mehed."

Ta hoiatas samuti, et relvajõud vastutavad ka protestijate surma eest, ning kordas üleskutset koguneda teisipäeval massimeeleavaldusele mälestama neid 40 inimest, kes on hukkunud rahutustes alates 21. jaanuarist. 

Maduro on tõrjunud humanitaarabi USA katsena Venezuela siseasjadesse sekkuda. Ta nimetas seda poliitiliseks näitemänguks, süüdistades riigi hädades Ühendriikide sanktsioone. 

Guaidó sõnul keeldub režiim tunnistamast, et nad on ise kriisi loonud ja tavainimesed raskustes üksi jätnud.

Venezuela vaevleb oma ajaloo rängimas kriisis, kus on eluohtlik nappus toidust ja ravimitest ning hüperinflatsioon on muutnud palgad ja säästud väärtusetuks. 

ÜRO andmeil on Venezuelast alates 2015. aastast põgenenud 2,3 miljonit inimest. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles