Fotod ja video: mõrvarist ja sarivägistajast võib saada Eesti 41. eluaegne vang (7)

Karel Reisenbuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
  • Mees väitis, et teda juhtis kuritegudele «maatriks»
  • Mõrvar koukis tapetud mehel noaga silmad peast
  • Otsuse jõustumisel saab Enriko Nurmest 41. eluaegne vang

Harju maakohus mõistis täna eluks ajaks vangi 39-aastase Enriko Nurme (endise nimega Aimer Kivimägi), kes 2017. aasta novembris nelja päeva jooksul vägistas Tallinnas kaks naist ning kõige tipuks tappis mehe, kelle juures Nurm oli peatunud. Kohtus väitis mees, et teda juhtis «maatriks».

Kohtusaalist lahkudes jäi Nurm ajakirjanike küsimustele vastates endale kindlaks, väites, et teda mõjutati tapma ja vägistama.

Nurme kaitsja vandeadvokaat Aivar Ennoki sõnul kaevatakse otsus tõenäoliselt edasi Tallinna ringkonnakohtusse. «Vestlesin koheselt peale otsuse kuulutamist lühidalt oma kliendiga, kes väitis, et ta tahab otsuse edasi kaevata,» selgitas Ennok Postimehele. Kaitsja on seega veendunud, et antud juhul tähendab see seda, et süüdimõistetu tahab otsuse edasi kaevata sõltumata konkreetsetest motiividest. «Kaebuse aluseks on tema poolt väidetav süüdimatus (kuritegude toime panemine maatriksi mõju all) ja kindlasti ka karistuse raskus,» lisas Ennok.

Kui ringkonnakohus otsustab Harju maakohtu süüdimõistva otsuse jõusse jätta, saab Enriko Nurmest Eesti 41. eluaegne vang. Eluaegsete vangide seas ei ole ühtegi naist.

39-aastast Enriko Nurme süüdistati keskealise mehe mõrvas ja kahe naise vägistamises ning röövimises. Põhja ringkonnaprokuratuuri süüdistuse järgi pandi kõik kuriteod toime kolmel päeval eelmise aasta novembris.

12. novembril kella 18.30 paiku ründas ta süüdistuse järgi Tallinnas Hipodroomi läheduses asuva metsatuka ääres ühte naist, lohistas ta metsatuka poole, kus jätkas naise peksmist, seejärel röövis ta naiselt mobiiltelefoni, dokumente ja pangakaardi, vägistas teda ning põgenes. Hiljem selgus, et seejärel oli ta läinud pangaautomaadi juurde ja võtnud kannatanu pangakaarti kasutades välja 600 eurot.

Ööl vastu 13. novembrit ründas ta järgmist naist Koplis asuvate garaažide juures. «Süüdistatava käitumismuster oli ka seekord sama. Õnneks kuulis naise karjeid üks mees, kes tormas appi. Tänu sellele jäi kuritegu lõpule viimata, süüdistatav põgenes sündmuskohalt,» kommenteeris kriminaalasja kohtueelset menetlust juhtinud Põhja ringkonnaprokuratuuri ringkonnaprokurör Natalia Miilvee.

15. novembril läks süüdistatav tuttava mehe juurde, kellelt röövis pangakaardi ning seejärel tappis ta piinaval viisil. «On tuvastatud, et meest on korduvalt löödud noaga selga, kõhtu ja kaela. Lisaks olid ohvril noaga välja torgatud mõlemad silmad. Kogutud andmed viitavad sellele, et tapmise motiiv oli soov kasutada ohvri maja elamiseks,» rääkis prokurör.

Uurimisversiooni järgi kavatses mees pärast mõrva röövitud pangakaardiga raha välja võtta. «Selleks ajaks olid politseinikud talle jälile saanud ning mees peeti kahtlustatavana kinni samas piirkonnas pärast majast lahkumist,» ütles Miilvee. «Kinnipidamisel sõnas aga mees, et oli teel baari või poodi, et järgmine tapmine toime panna,» lisas prokurör.

Loe lähemalt: Võikad detailid: tapetud mehele oli suhu topitud kokkukäkerdatud käterätt

Enriko Nurm on varem kohtus küll enese süüd tunnistanud, kuid oli enda sõnul kuritegude ajal «maatriksi» mõju all. Menufilmist «Matrix» tuntud aju kontrollivast virtuaalmaailmast kirjutas Nurm ka enne võikaid kuritegusid oma sotsiaalmeediakontol. Kaks päeva pärast jõhkraid tegusid kirjeldas süüalune Facebookis, kuidas «maatriks» teda ning tema poega jõhkralt mõjutab ja piinab.

«Tehakse meiega mida tahetakse jne ja ära tapma alates 2006, 2007, 2009 ja eriti alates 2014. aastast, kuni siiamaani… Sellepärast, et seda ei lõpetata ära – hakkasin ma 12.11.2017 aasta õhtul lihtsalt väga jõhkralt kõigile vastu tegema – röövima –vägistama-tapma jne. Siin ei ole enam minu jaoks vahet – nemad teevad Maatriksi kaudu salaja ja päriselus kavalalt, et mitte keegi aru ei saaks ja ka otseselt, siis mina teen seda päriselus, sest minu käes ei ole Maatriksi võimu…,» kirjutas Nurm toona sotsiaalmeedias.

Ehkki selline jutt kõlab igale täiemõistuslikule inimesele vaimuhaige inimese luuluna, on süüdistatavale tehtud kõige kõrgetasemelisem kohtupsühhiaatriline kompleksekspertiis, mille järgi on Nurm süüdiv ning sai kuritegude ajal väga hästi aru oma tegevusest.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles