Saaremaa kuuel osaühingul lasub PRIA tüssamise kahtlus (2)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahapakk
Rahapakk Foto: Marko Saarm

Lääne ringkonnaprokuratuur saatis kohtusse kriminaalasja, milles süüdistatakse üheksat Saaremaal elavat eraisikut ja kuut osaühingut suuremahulises soodustuskelmuses, kirjutab Saarte Hääl. 

Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Ametilt (PRIA) 1,9 miljoni euro ulatuses toetuste väljapetmise eest esitas politsei pärast nelja aasta pikkust uurimist süüdistuse mitmele Lääne-Saaremaa talunikule, turismiettevõtjale ja ehitusettevõtjale.

Saarte Hääle andmetel on PRIA esitanud nõudeavalduse kuuele osaühingule ja nendega seotud füüsilistele isikutele ning kuuele eraisikule. Kõige suurem kahjunõue on ligi 300 000 eurot, kõige väiksem 63 000 eurot.

Suuresti keerles väidetav petuskeem toona rahvasuus «PRIA ehitajaks» kutsutud Margo Berensi ümber, kes rajas oma ehitusettevõttega Mert hulganisti PRIA rahastatud projekte, kirjutab Saarte Hääl. 

Tihti oli puhkemajade ehitamisest huvitatud ettevõtjatel aga probleeme toetuse saamiseks tingimuseks olnud omaosaluse tasumisega, kus tuligi appi omavaheline kokkulepe ehitajaga. Toona Berensile kuulunud osaühing Mert pani juba 2015. aasta lõpul pillid kotti ja soodustuskelmuse süüdistus esitati Margo Berensile eraisikuna.

Prokuratuuri koostatud süüdistuse järgi oli Berens väidetavates kuritegudes «kaasaaitaja». Ehk isik, kes tahtlikult osutab teise isiku tahtlikule õigusvastasele teole füüsilist, ainelist või vaimset kaasabi. Keskkriminaalpolitsei uurimise andmeil korraldas Berens abikõlbulike ehitusprojektide hinna paisutamiseks näilike hinnapakkumiste esitamise. Sellega näidati tööde maksumusi tegelikust märksa kallimatena, et petta PRIA-lt välja suuremad toetussummad.

Lääne ringkonnaprokuröri Helga Aadamsoo sõnul alustati soodustuskelmuse uurimiseks kriminaalasja 2015. aastal ning sama aasta lõpus arestis kohus prokuratuuri taotlusel alusetult väljamakstud toetustega seotud varad.

1. aprillil tuleb aga Kuressaare kohtumajas algaval kohtuistungil süüpinki istuda osaühingutel Maleva, Kangru LP, Vilsandi Lammas, Helmika, Mailase ja King Kong Five. Selgitusi peavad kohtus jagama firmade omanikud ja juhid. Lisaks Margo Berensile astuvad kohtu ette eraisikutena Taivi Väli, Robin Kovaljov, Raimo Lõbu, Mari Paaskivi, Reino Mälk, Salme Berens, Ahto Kriska ja Imbi Lamp.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles