Venemaa välisministeeriumi arusaam Eesti riigigümnaasiumist: ebalojaalsed koolijuhid vallandatakse (11)

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil on Venemaa välisministeeriumi kommunikatsiooniosakonna direktor Maria Zahharova.
Pildil on Venemaa välisministeeriumi kommunikatsiooniosakonna direktor Maria Zahharova. Foto: Artyom Geodakyan / Artyom Geodakyan/TASS

Kaksteist päeva tagasi tegi Venemaa välisministeerium põgusa infotunni, kus Venemaa välisministeeriumi kommunikatsiooniosakonna direktor Maria Zahharova puudutas lisaks teistele teemadele ka Kohtla-Järve riigigümnaasiumit ja eestikeelset õpet.  

Maria Zahharova luges välisministeeriumi infotunnis ette, mida on ministeerium nädala jooksul arutanud ning millised on nende seisukohad ning jätkas siis ajakirjanike küsimustele vastamisega. 

«Eestis on viimasel ajal suurt kõlapinda saanud venekeelne haridus, mille kohta on meile palju küsimusi tulnud ning millele me oleme juba eelnevalt vastanud,» ütles Zahharova ja lisas, et pärast edukalt tehtud venekeelse kõrgharidusliku õppe likvideerimist tõuseb aina rohkem pinnale see, et Eesti riik valmistub täielikuks eestikeelseks keskhariduseks.

«See on peidetud idee «ühtne kool» taha, ütles ta. Ministeeriumi pressiesindaja pidas silmas tegelikult riigigümnaasiumi ja seletas lahti, et seal hakkavad koos õppima nii vene kui eesti lapsed, kuid koolitöö on ainult eesti keeles. Zahharova ütles, et Eesti meedias jagatakse «ühtse süsteemi» kampaaniat kui kasulikku, vajalikku ja optimaalset lahendust.  

Pressiesindaja sõnul viiakse kohalikul tasandil läbi muudatusi. «Ebalojaalsed koolijuhid vallandatakse,» lausus Zahharova ja tõi konkreetse näite Kohtla-Järve riigigümnaasiumi kohta. Vene välisministeeriumi kommunikatsiooniosakonna direktor ütles ajakirjanikele, et venekeelse kogukonna suuruse saavad nad ise välja uurida.

Venemaa Föderatsiooni välisministeeriumis tekitab kõige suuremat hämmingut Eesti poliitikute jutt, kus nad räägivad, et need muudatused tehakse vene õpilaste kasuks ja isegi laste ja vanemate soovil. «Näha on, et need plaanid ei ühti venekeelse kogukonna huvidega,» kommenteeris Zahharova.

Zahharova märkis, et see on riigisisene küsimus, kuidas edendada riigi haridust. «Ent siin on üks aga. On rahvusvahelised kohustused nagu Euroopa Liidus ja OSCEs, mis otseselt reguleerivad riigi kohustusi inimeste ees,» lausus Zahharova ja täiendas: «Rahvusvähemuste ees, kes kasutavad keelt, mis oli kunagi riigi territooriumil kasutusel.»

«Meile (Venemaale - toim) väga tihti meenutatakse neid samu kohustusi, nii et meie ei saa neid unustada ja sellepärast kommenteerime seda nii: kutsume rahvusvaheliste kogukondade esindajaid, kaasa arvatud OSCE rahvusvähemuste ülemvolinikku vaatama üle diskrimineerivaid plaane ning andma neile hinnang,» pani Venemaa välisministeeriumi kommunikatsiooniosakonna direktor Maria  Zahharova Eestit puudutavale teemale punkti.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles